9 AB Ülkesinden Fazla İşsiz Var

9 AB Ülkesinden Fazla İşsiz Var

Bunlar dahil edildiğinde ise işsiz sayısı 8 milyon 737 bin kişiye çıkıyor.”

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AKP mesaisini“diktatörlük” düzenlemeleri ve Suriye’ye yoğunlaştırırken; Türkiye’nin işsiz sayısının 9 AB ülkesinin nüfusundan daha fazla olduğunu söyledi.
 
Oran, Türkiye’nin en önemli kanayan yarası olarak tanımladığı işsizlikle ilgili yaptığı açıklamada, AKP’nin istihdam yaratmayan sözde “hızlı” büyüme yıllarında çözülemediği gibi ekonomide duraklama yılı olan 2012’de adeta kangren olmaya yüz tuttuğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:
 
GERÇEK İŞSİZ SAYISI 8.7 MİLYON
 
“TÜİK’in geçen hafta açıkladığı verilere göre ‘resmi’ işsiz sayısı Kasım’da geçen yılın aynı ayına göre 201 bin kişi artarak 2 milyon 630 bin kişiye; işsizlik oranı da 0.3 puanlık artışla yüzde 9.4’e yükseldi. İşsizliğin yılı çift hanede kapaması büyük olasılık… Ancak bu buzdağının sadece görünen kısmı… 
 
“İşsiz sayısını anketle belirleyen TÜİK, anketin referans haftasında resmi iş bulma kanallarını kullanmamış olanları işsiz saymıyor. Oysa iş aramaktan yorulup umudunu yitirdiği için iş aramamakla birlikte, iş başı yapmaya hazır durumdaki işsizlerin sayısı Kasım itibariyle 1 milyon 991 bin kişi… Bunları eklediğimizde işsizler ordusu 4 milyon 621 bin kişiye, işsizlik oranı da yüzde 15.4’e ulaşıyor. Üstelik bu sayıya; iş bulma umudu olmadığı için tarımla uğraşan ya da esnaf olan ailesine yardım eden, standart istihdam esaslarıyla ilgisi olmayan, sosyal güvenlik şemsiyesinde yer almayan 3 milyon 166 bin ‘ücretsiz ev işçisi’ ile iş arayanlar kategorisinde yer almasına rağmen ‘zamana bağlı eksik istihdamda’ sayılan 571 bin ve ‘yetersiz istihdam’da sayılan 379 bin kişi de dâhil değil. Bunlar dahil edildiğinde ise işsiz sayısı 8 milyon 737 bin kişiye çıkıyor.”
 
Oran’ın verdiği bilgilere göre; Türkiye’de 5 milyona yaklaşan işsizler ordusunun, Avrupa’da Danimarka, Finlandiya, Slovakya ve Norveç’in nüfus sayılarına yaklaşıyor. İrlanda, Hırvatistan, Litvanya, Slovenya, Letonya, Estonya, Kıbrıs Rum Kesimi, Lüksemburg, Malta’nın ise nüfuslarından fazla. Gizli işsizler de eklenince ulaşılan 8.7 milyonluk işsiz sayısı bu ülkelerin dışında Avusturya, Bulgaristan, Danimarka, Slovakya, Finlandiya’nın nüfuslarını da geçiyor.
 
GENÇLERİN YÜZDE 18.8’İ İŞSİZ
 
İş bulma umidini yitirenler ber yana bırakıldığında; 15-24 yaş grubunu kapsayan genç işsizlik oranın da yüzde 18.8’e ulaştığını, dar tanıma göre her beş gençten birinin işsiz olduğunu söyleyen Oran, şu bilgileri verdi:
 
“Yine umudunu yitirdiği için iş aramayanlar dışındaki‘resmi’ işsizlerin 590 binini üniversite mezunları oluşturuyor. Üniversiteli işsiz sayısı son bir yılda yüzde 28.8 oranında net 132 bin kişi arttı. Bir yıl önce her 5 işsizden biri üniversite diploması taşırken, şimdi ise neredeyse her 4 işsizden 1’ini üniversite mezunları oluşturdu. Çalışma çağındaki 55 milyonu aşkın nüfusun 25.3 milyonluk kısmı istihdamda. Bunun ise büyük bölümü tarım ve hizmetler sektöründe. Türkiye nüfusunun 27.2 milyonu işgücüne dahil değil. Bunların da 11 milyon 722 bin kişi ile en büyük bölümünü ev kadınları oluşturuyor.”
 
“İŞSİZLİK KANGRENE DÖNÜŞÜYOR”
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran, Türkiye’nin en önemli kanayan yarası olarak tanımladığı işsizlikle ilgili olarak şu tespit ve bilgileri paylaştı:
 
“Türkiye’nin en önemli yarası olan işsizlik sorunu, AKP’nin uyguladığı sıcak paraya dayalı; istihdam yaratmayan, cari açık ve borç üreten sözde ‘hızlı’büyüme yıllarında çözülemezken, ekonomide duraklama yılı olan 2012’de ise adeta kangren olmaya yüz tuttu.
 
“AKP’nin ülke sorunlarını bırakıp, tüm mesaisini içeride Tayyip Erdoğan’a ‘diktatörlük’ düzenlemeleri, dışarıda ise Suriye yönetimini devirmeye odakladığı 2012 yılında ekonomi durma noktasına gelirken, mevsimsel dalgalanmalar dışında işsizlikteki artış özellikle ikinci yarıda daha da hızlandı.
 
“Ekonomiye ilişkin göstergeleri manipülasyonla kağıt üzerinde ‘iyi’ gösterme misyonunu sürdüren TÜİK’in geçen hafta açıkladığı makyajlı verilere rağmen, ‘resmi’işsiz sayısı Kasım’da geçen yılın aynı ayına göre 201 bin kişi artarak 2 milyon 630 bin kişiye; işsizlik oranı da 0.3 puanlık artışla yüzde 9.4’e yükseldi. Geçen yıl ekonomideki yavaşlama paralelinde yükselen işsizliğin yıllık bazda çift haneli çıkması büyük olasılık.”