8'den 6 Bine Çıktılar

8'den 6 Bine Çıktılar

8'den 6 bin çıktı!

8'den 6 bin çıktı!
 
SAKARYA'nın Sapanca İlçesi'ndeki, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne bağlı Su Ürünleri Meslek Yüksekokulu'ndaki havuzlarda, 2 yıl önce başlayan proje kapsamında üretilen kırmızı benekli alabalık sayısı 6 bini buldu.
Bahattin TIKNAZ/SAPANCA (Sakarya)
 
 
 
 
 Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Güven, 2 yıl önce Akçay Deresi'nde yakalanan 8 balıkla başlayan proje kapsamında 1500'ü anaç toplam 6 bin yavru kırmızı benekli doğal alabalık elde ettikleri açıkladı.
 
Sapanca Kırkpınar'daki Su Ürünleri Meslek Yüksekokulu'nda süren projeyle ilgili olarak gazetecilere bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Güven, kırmızı benekli doğal alabalıkların sorumsuzca avlanma nedeniyle sayılarının günden güne azaldığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Güven, "Vatandaşımız kontrolsüz bir şekilde doğadaki balıkları yani yavru balıkları yakalıyor ve hastalık sebebiyle ihtiyacı olan diğer vatandaşlara büyük paralarla satıyorlar. Bu durum katliam derecesine ulaşmış vaziyette ve dolayısı ile bir balığın bir kere bile yumurta vermeden doğadan yok edildiğini düşünürsek o bölgelerde sürdürülebilir balıkçılık imkansız hale geliyor. Bizler yaptığımız çalışma ile hem vatandaşın kullanacağı balıkta kontrollü bir sirkülasyon sağlıyoruz hem de bu balıkları doğaya bırakarak neslinin devam etmesini sağlıyoruz. Bu balıkları asıl üretme fikrimiz buradan çıktı" dedi.
 
8 BALIK İLE BAŞLADI
 
Projenin 2 yıl önce 8 balık ile başladığını bugün ise 1500'ü anaç 6 bin yavru kırmızı benekli doğal alabalık üretildiğini de söyleyen Yrd. Doç. Dr. Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Projemizde kullanılan balıklar Sapanca Akçay Deresi'nden bir üreticimizin tuttuğu 7-8 doğal alabalık ile başladı. Üreticimiz bunu kendi işletmesinde büyütemeyince bize verdi. Balıklar geldiklerinde 300-350 gram ağırlığındaydı. Bu balıkları ilk olarak fiberglas bir tanka koyduğumuzda sağlıklı beslenmediklerini fark ettik. Bunun üzerine Gökkuşağı Alabalıklarının yanına balıkları muhafaza ettiğimizde bizden ürkmediklerini yem yediklerini gördük ve 350 gram olarak gelen balıkların yaklaşık bir yıl sonra bir kilonun üzerine çıktığını sapladık. İkinci yılda ise bu rakam 3-4 kiloyu buldu. DaHa sonra bu balıklardan yumurta aldık. İlk aldığımız yumurtalardan şuan gördüğünüz balıklarıürettik her biri 350-400 gram arasında yaklaşık bin 500 anaç adayı hazırladık. Diğer yandan 2012 yılı üretimi olarak ta elimizde 5-6 bin kırmızı benekli doğal alabalık yavrusu var." 
 
Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Güven, yetiştirilen balıkların kontrollü olarak doğal ortamlarına salınacağını belirtti.