80 İSİM ERDOĞAN'I OBAMA'YA ŞİKAYET ETTİ

80 İSİM ERDOĞAN'I OBAMA'YA ŞİKAYET ETTİ

.

80 isim Obama'ya mektup yazdı: Erdoğan'a sessizliğini bozWashington'ın tanınan 80 ismi Obama'ya mektup yazarak, Başbakan Erdoğan'ın yönetim tarzına ve politikalarına karşı sessizliğini bozmasını talep etti. Washington'ın tanınan 80 ismi ABD Başkanı Barack Obama'ya bir mektup yazarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetim tarzına ve politikalarına karşı sessizliğini bozmasını talep etti. Mektup üzerine Ankara-Washington hattında dün akşam sürpriz bir görüşme yaşandı. ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın telefonla aradı. Görüşmenin, ABD'nin tanınmış 80 isminin Obama'ya yazdığı 'Erdoğan'a karşı sessizliğini boz' mektubundan sonra olması dikkat çekti.

ERDOĞAN'I OBAMA'YA ŞİKAYET ETTİLER

ABD'de yayınlanan POSTA212 gazetesinin haberine göre, birçok eski senatör ve milletvekilleri, Türkiye'de görev yapmış eski büyükelçiler, Washington'daki farklı düşünce kuruluşlarında çalışan Cumhuriyetçi ve Demokrat Türkiye ve Ortadoğu uzmanlarının da aralarında yer aldığı ABD'nin önde gelen isimleri Obama'ya gönderdikleri 19 Şubat tarihli mektupta, Gezi protestolarına ve ayrıca yolsuzluk soruşturmalarına karşı olarak Başbakan Erdoğan'ın cevap veriş tarzından doğan endişeler dile getiriliyor. Mektup, Erdoğan'ın bu iki olaya karşı da davranış tarzının, "Türkiye'deki mükemmel olmayan demokrasiyi bir otokrasiye çevirme tehlikesiyle" karşı karşıya bıraktığını ifade ediyor.

İNTERNET SANSÜRÜ

Mektup ayrıca yerinden edilen binlerce polis memuru, yüzlerce savcıdan ve internet sansür yasasından bahsediyor. Mektup, bu gibi gelişmelerin Türkiye'de demokrasinin temel prensiplerinden olan "güçler ayrılığı ve özgürlükleri" yok ettiğinden yakınıyor.

ORTADOĞU POLİTİKASINA CİDDİ ETKİDE BULUNAN İSİMLER

Mektubu imzalayanlar arasında Demokrat Obama yönetiminin ilk Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton'ın siyasi planlama direktörü Anne-Marie Slaughter ve Obama'ya yakınlığıyla bilinen Center for American Progress'deki Türkiye uzmanı Michael Werz gibi Demokrat isimler olduğu gibi, Cumhuriyetçi Başkan George Bush'un kıdemli Ortadoğu danışmanı Elliott Abrams veya yine Muhafazakar Kanada yakınlığıyla bilinen Demokrasileri Koruma Vakfı direktörü Clifford D. May gibi uzmanlar da bulunuyor. Siyasetçi ve uzmanların yanısıra, ayrıca Freedom House gibi insan hakları derneği başkan ve başkan yardımcısı David Kramer ve Arch Puddington da var. Yani hem Cumhuriyetçi ve Demokrat isimler, siyasi ve insan hakları liderlerlerin imzaları mektubu oldukça güçlendiriyor. Bu isimlerin birçoğu yazdıkları yazı, analizler veya çıktğı TV programlarıyla ABD hükümetinin özellikle Ortadoğu politikasına ciddi etkide bulunan isimler.

DİLİ OLDUKÇA AĞIR

Mektubun dilinin oldukça ağır olduğu ve gözünü budaktan sakınmadığı görülüyor. Bu tür mektupların gönderilmesi çok sık yaşanmıyor. Olsa da, birçok kez farklı çevreler, endişelerini mektuplar halinde ama özel olarak gereken yetkili makamlara gönderebiliyor. Bu mektup ise kamuoyuna açık bir şekilde Başkan Obama'ya yazılmış olması daha dikkat çekici.Mektubun tam metni şöyle:

ERDOĞAN BALTALIYOR

"Sayın Başkan,Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, onlarca yıldır süren stratejik Türk-Amerikan ortaklığının temel direğini giderek daha çok baltalıyor: yani Türkiye'nin gelişen demokrasini. Biz, bu gelişmeden doğan derin hayal kırıklığımızdan dolayı bu mektubu yazıyoruz ve Türkiye'nin izlediği şu anki yol hakkında Türk kamuoyuna Amerika'nın endişelerini netleştirmeniz için sizi ısrarla teşvik ediyoruz. Sessizlik, sadece ülkede hukukun üstünlüğünü azaltmak yolunda Başbakan Erdoğan'ı cesaretlendirecektir."

YARGIYI KONTROL ALTINA ALIYOR, İNTERNETİ SANSÜRLÜYOR

Türkiye uzun süreli ABD müttefiki ve Ortadoğu'da ABD'nin sadece iki demokratik, istikrarlı ortaklarından biridir. Ama o da (Türkiye'nin demokrasi ve istikrarı da ) uzun süre kalıcı olmayabilir. Başbakan Erdoğan'ın iktidarına karşı gelişmelere (önce Mayıs 2013'de başlayan büyük halk gösterileri, ve yakın zamanlarda açılan ve hükümetin en yüksek seviyelerine ulaşan büyük yolsuzluklar) karşı Erdoğan'ın yanıt veriş biçimi, Türkiye'nin kusurlu demokrasisini bir otokrasiye döndürmekle tehdit etmektedir. O (Erdoğan) ve partisindeki birçokları konumlarını istismar ederek ve hukukun üstünlüğünü riske atarak, soruşturmaları kapatmakta, yüzlerce savcı ve binlerce polis memurlarını görevden almakta veya yerlerini değiştirmekte, medyanın ağzını bağlamakta, eleştirenleri şeytanlaştırmakta ve ABD Büyükelçisi de dahil olmak üzere hayali yabancı suçlular bulmaktadır. Bunlardan daha da kötüsü, hükümet olan AK Part yargıyı yürütmenin kontrolü altına getirmek ve devlet otoritesini interneti sansür etmekle genişletmek gibi bazı kurumsal değişimleri zorlayarak, demokrasinin şu gibi yapıtaşlarını ortadan kaldırmaktadır: güçlerin ayrılığı, fren ve denge sistemi ve sivil özgürlükler.

TÜRKİYE'NİN SİYASİ İSTİKRARINI TEHLİKEYE ATTI

Bu gelişmeler şimdiden Türkiye'nin ekonomisini kötüleştirdi, toplumunu polarize etti ve siyasi istikrarını tehlikeye attı. Bazıları, ABD'nin Türkiye ile birçok çıkarı olduğundan -Suriye'deki şiddeti bitirmek ve Suriye halkının acılarını dindirmek gibi- müttefiğini kırmamalıdır düşüncesindeler. Bununla birlikte, eğer Türkiye şu anki ortaya çıkan otoriter dürtülere yenik düşerse, bu durum beraber çalışma kabiliyetimizi çok derinden etkiler ve sonuçta en derin çıkarlamızı etkilemiş olur.

ABD'NİN SESSİZLİĞİNDEN DESTEK ANLAMI ÇIKARMALARINDAN KORKUYORUZ

Biz, Başbakan Erdoğan ve Türk kamuoyunun, ABD'nin sessizliğini, Başbakan'ın halen ABD desteğini korumakta olduğu ve istediği gibi yoluna devam eder anlamlarını çıkarmalarından korkuyoruz. Bu arada, Türkiye'nin demokrasisine olan zarar kötüleşerek devam ediyor. Biz, özel ve kamuoyu önünde olmak üzere, Başbakan Erdoğan'ın otokratik eylemleri ve demagojisinin, Türkiye'nin siyasi kurumlarını ve değerlerini bozduğunu ve ABD-Türkiye ilişkilerini tehlikeye attığını açıkça söylemenin şimdi önemli olduğuna inanıyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı