7.3'lük  depremde ölü sayısı artıyor; 250'ye yaklaştı

7.3'lük depremde ölü sayısı artıyor; 250'ye yaklaştı

Irak Kürt Bölgesi ve İran sınırında dün gece 21 sularında etkili olan 7.3 şiddetinde depremde can kaybı artıyor

Dün gece İran-Irak sınır bölgesinde meydana gelen depremin yarattığı yıkımın ayrıntıları netleşiyor. BBC'de yer alan habere göre depremde şu ana kadar 241 kişi yaşamını yitirirken, 2 bin 800 kişi de yaralandı.

7.3 büyüklüğündeki depremin ardından, İran'da 70 bin kişinin evsiz kaldığı belirtiliyor. Ölümlerinin çoğunun, İran'ın Kirmanşah bölgesinde olduğu da gelen bilgiler arasında.

ABD 7.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEDİ

Irak Süleymaniye kenti yakınlarında dün saat 21.18’de deprem oldu. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne göre;  7.3 büyüklüğündeki ve 33.9 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssü Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısı olarak belirlendi.  Irak, İran, Türkiye, Suriye, Kuveyt, Suudi Arabistan, İsrail, Lübnan ve Ürdün'de ve yakın çevrelerinde hissedilen depremin ardından can kaybı 250'ye yaklaştığı haberleri geliyor. Deprem en çok İran'ın sınır kenti Kirmanşah eyaletini yıktı, can kaybının artmasından ciddi şekilde endişe ediliyor.Hakkâri, Van, Muş, Batman, Diyarbakır, Malatya ve Şırnak’ta sarsıntıyı hissedenler sokaklara çıktı.

3 BÜYÜK ARTÇI

Süleymaniye'de meydana gelen 7.3'lük depremin ardından bölgedeki panik ederken, Richter ölçeğine göre 4.8, 4.6 ve 4.1 büyüklüğünde üç artçı sarsıntı daha meydana geldi.

Depremde ilk belirlemelere göre çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Depremden sonra ilk gelen bilgilere göre Süleymaniye'de 8 köyde büyük hasar var. Irak'taki depremde en az 7 kişinin yaşamı yitirdiğini öğrenildi.

TÜRKİYE YARDIMA KOŞTU

Deprem, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde birçok şehir ile birlikte İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerinde de hissedildi. Irak'taki 7,3 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD koordinasyonuyla arama kurtarma ve medikal müdahale birimlerinden oluşturulan ekip, askeri kargo uçağıyla Ankara'dan Irak'ın Süleymaniye kentine hareket etti.

İRAN SINIRINDA 2017 ÖLÜ VAR

İran Acil Durum Kurumu Sözcüsü Behnam Saidi, depremin en çok his edildiği Irak sınırındaki Kirmanşah ilinde şu ana kadar 207 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Devlet televizyonuna konuşan yetkili, en çok can kaybının 97 kişiyle Serpol Zehap ilçesinde yaşandığını duyurdu.

Ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney, yayımladığı mesajla, Silahlı Kuvvetler ve Devrim Muhafızları Ordusunu hızla enkaz kaldırma ve yaralıların nakline yardımcı olmaya çağırdı.
Deprem bölgesindeki bazı ilçelerde elektrik kesintisinin devam ettiği kaydedildi.

İŞTE DEPREM ANI VE SONRASI

0-012.jpg

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Derbendihan Barajı'na yakın yerlerde tahliye cağrısı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid, yaptığı yazılı açıklamada, Süleymaniye'deki barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi. 
Mecid, zararın tespiti ve olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle Derbendihan Barajı'nın zemininde incelemelerin yapılacağını belirterek, evleri baraja yakın olanlara can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulundu.

CİZRE PANİK YAŞADI

Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen deprem Şırnak’ın Cizre ilçesinde de hissedildi. Deprem nedeniyle Devlet Hastanesi acil servisindeki hastalar tedbir amacıyla tahliye edildi.

Irak’ın güneydoğusundaki Süleymaniye kentinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem, Cizre’de de hissedildi. Deprem nedeniyle büyük korku yaşayan vatandaşlar evlerini terk ederek, sokaklara çıktı. Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi acil servisindeki hasta ve hasta yakınları da tedbir amacıyla tahliye edildi. 

VATANDAŞLAR BOŞALTILDI

Hastanede görevli polisler, deprem sarsıntısının hissedilmesiyle birlikte vatandaşlardan dışarı çıkmalarını istedi. Bazı hastalar kollarına takılı serumlarla birlikte hastaneyi terk etti. Sarsıntının ardından hasta ve hasta yakınları yeniden içeriye alındı.

İlgili Haberler