67 MİLYON YOLSUZLUĞA GÖMÜLDÜ!

67 MİLYON YOLSUZLUĞA GÖMÜLDÜ!

Mühendislerin uyarılarını dinlememişler.

25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nda kullanılmak üzere yapılan kayakla atlama kuleleri, toprak kayması sonucu kullanılamaz hale geldi. Otel ve tesislerin boşaltılması büyük bir faciayı önledi. Üstelik mühendislerin zemindeki kaymayı aylar önce bildirdiği ortaya çıktı. Tesislerin inşasında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.

Zaman gazetesinin haberine göre; 2011 yılında düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yaptırılan Erzurum’daki kayakla atlama kuleleri heyelan sebebiyle yıkıldı. 650 milyon dolara yapılan tesislerdeki 5 atlama rampasından 20, 40 ve 60’lık olanlar tamamen yıkıldı, 95 ve 125’lik rampaların duvarlarında hasar oluştu. Tüm pistler kullanılmaz hale geldi.

Palandöken ilçesi Kiremitliktepe’deki Türkiye’nin ilk ve tek kayakla atlama kuleleri, otel, çevre peyzajı, elektrik aydınlatmaları, skorbord gibi elektronik donanımlarla birlikte toplam 67 milyon liraya tamamlanmıştı. 5 rampanın üst kısmına da Türk Telekom kafeteryaları yaptırılmıştı.

Tesislerde dün sabah saatlerinde kaymalar hissedilirken kulelerin önünde de açılmalar meydana geldi. AFAD ekipleri bölgede inceleme yaptı, ancak saat 15.00 civarında toprak kayması görüldü. Atlama kulelerinin büyük zarar gördüğü heyelanda can kaybı yaşanmadı.

Etraftaki otel ve diğer tesisler 4 saat öncesinden boşaltıldı. Otelde olimpiyatlara hazırlanan sporcular kalıyordu.

Çevresi güvenlik şeridiyle çevrilen pistlerde Sivil Savunma Arama Kurtarma ekipleri incelemelerde bulundu. Gençlik Spor İl Müdürü Memduh Ceyhan, önceden tedbir alındığını ve otel kısmının boşaltıldığını söyledi. Ankara’dan bilirkişi geleceği ve göçük alanında inceleme yapacağı belirtildi. Kış sezonunda hiç kullanılmayan ama dönem dönem Kayak Milli Takım sporcularının atlayış yaptığı pistlerde meydana gelen toprak kayması, çevrede deprem korkusu yarattı. Kayakla atlama kulelerinde geçen hafta da Vali Ahmet Altıparmak ve Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar’ın katılımıyla Milli Takım sporcuları çim üzerinde gösteri atlayışı gerçekleştirmişti.

ZEMİNİN KAYDIĞINA DAİR RAPOR SAKLANDI

Yıkılan atlama kuleleri ile ilgili jeoloji mühendislerinin aylar öncesinde zeminde kayma olduğunu raporla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bildirdiği ortaya çıktı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilisi, “Heyelan raporu verildi. Sporcuların kaldığı otelin duvarlarında çatlaklar ve hasarlar oluşmuştu. Yine atlama kulelerinde de hasar vardı. Rapor basından ve kamuoyundan saklanıyordu. Bugün de sabah saatlerinde atlama kulelerinin rampa kısımlarında heyelan güçlü şekilde fark edilince oteldeki sporcular ve personel tahliye edildi. Allah’tan kimsenin burnu kanamadı.” dedi.

Türk Telekom Kayakla Atlama Kuleleri, dünyanın en yüksek ilk üç atlama kulesi arasında yer alıyordu. Dünyada atlama kuleleri 90’la 120 metre olarak inşa edilirken, Türk Telekom Atlama Kuleleri 95 ve 125 metre yüksekliğindeydi. Kuleler aynı zamanda Erzurum’dan sonra Çin’e kadar olan coğrafyada bulunan tek kayakla atlama kulesi olma özelliğini de taşıyordu. Dünya standartlarındaki tesisler, 25 sporcuevi, kule tepesinde kafeterya, otel, spor salonu ve 8 bin metreküp gölet barındırıyor.

2 Mayıs 2010’da yapımına başlanan tesisleri 6 Ocak 2011’de Başbakan Tayyip Erdoğan büyük bir törenle hizmete açmıştı. Ayrıca 25. Üniversiteler Kış Olimpiyatları’nın bitmesinin ardından maliyeti 650 milyon dolar olan tesislerin yapımında ihalelere fesat karıştırıldığı ve devletin zarara uğratıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı