60 SANİYEDE UYKUYA DALMAYI SAĞLAYAN YÖNTEM

60 SANİYEDE UYKUYA DALMAYI SAĞLAYAN YÖNTEM

Uyku problemi yaşayanlar için 60 saniyede uykuya dalmayı sağlayan yöntem: 4-7-8 tekniği.

Hindistan’da doğan ve “tüm tedavi yöntemlerinin anası” olarak bilinen Ayurveda‘da da birçok nefes tekniği yer alıyor. Bunun dışında Hatha Yoga içindeki “pranayama” denilen çeşitli teknikler de doğru nefes alma ve şifa verme özelliği taşıyor.

Amerikalı bir fizikçi ise tüm bunlardan esinlenerek bir nefes tekniği geliştirdi. Arizona’dan Dr. Andrew Weill “4-7-8 tekniği” dediği bu yöntemi “Son derece basit, neredeyse hiç vakit almayan, hiçbir ekipman gerektirmeyen ve her yerde yapılabilecek bir teknik” olarak tanımlıyor. Dr. Weill, vücuttaki tansiyonu ve stresi azaltmaya yarayan bu teknik sayesinde herkesin 60 saniyede uykuya dalabileceğini söylüyor.

Peki bu kadar etkili olan 4-7-8 nefes tekniği nasıl uygulanıyor?

1. Başlamadan önce dilinizin üst tarafını damağınıza, dişlerinizin tam arkasına gelecek şekilde yerleştirin ve egzersiz boyunca orada tutun.

2. Kuvvetli bir şekilde ağızdan nefes verin ve çıkan sese odaklanın.

3. Şimdi ağzınızı kapatın, sakin ve yumuşak bir şekilde burundan nefes alın.

4. Nefesinizi tutun ve içinizden yediye kadar sayın.

5. Şimdi tekrar ağızdan kuvvetli bir şekilde nefes verin ve nefes verirken çıkan kuvvetli sesin sekiz saniye boyunca sürmesini sağlayın.

6. Nefes alın ve aynı adımları tekrarlayın.

Tekniği tamamlamak için bu adımları dört kez tekrarlayın. Burundan ve sakin bir şekilde nefes almaya dikkat edin. Nefes verirken de ağızdan ve sesli olmasına özen gösterin.

Uyku problemi yaşayanlar için 60 saniyede uykuya dalmayı sağlayan yöntem: 4-7-8 tekniği  
Nasıl işe yarıyor?

Birçok kişi bu basit tekniğin nasıl bu kadar başarılı olabileceğine inanmıyor. Bilimsel gerçekler ise bu soruya en net şekilde cevap veriyor:

– Öncelikle bu teknik vücudun daha fazla oksijen almasına ve parasempatetik sinir sisteminin rahatlamasına yardımcı oluyor. Bu da sakinleşmenizi sağlıyor.

– Stres nedeniyle aşırı yüklenilen sinir sisteminin yeniden dengelenmesine yardımcı oluyor.

– Bedeninizle ve nefesinizle iletişim kurmanızı sağlayarak, uykunuza engel olan günlük düşüncelerden uzaklaşmanızı sağlıyor.

Gün içinde yaşanan gerilimler ve diğer stres faktörleri, uykusuzluğun birinci nedeni. Yıllar boyunca biriken stres ise uzun süreli insomnia sorunlarına yol açabiliyor. 4-7-8 nefes alma tekniği ise günlük stresten arınmanın ve rahat bir uyku çekmenin en kolay yöntemi.

Kaynak:
Inspire Amaze