5 Farklı Şirketin Yerel Seçim Anketleri

5 Farklı Şirketin Yerel Seçim Anketleri

30 Mart öncesinde, kamuoyu yoklamalarıyla ön plana çıkan araştırma şirketlerinin birbirinden çok farklı sonuçlara ulaşan anketleri dikkat çekiyor.

 Yaklaşan yerel seçimler öncesinde, kamuoyu yoklamaları ve tahminleriyle ön plana çıkan araştırma şirketlerinin birbirinden çok farklı sonuçlara ulaşan anketleri dikkat çekiyor.

Peki son anketlere göre partilerin oy oranları kaça ulaşıyor? İşte birbirinden çok farklı sonuçlara ulaşan anketler ve partilerin aldığı oy oranları.

AK PARTİ 'DE YÜZDE 12.6'LIK UÇURUM

Son kamuoyu araştırmalarına göre AK Parti'nin oy oranları yüzde 49 ile yüzde 36,4 oy oranı arasında bulunuyor. AK Parti'nin oy oranları sırasıyla GENAR anketinde yüzde 49, KONDA anketinde yüzde 47.7, SONAR anketinde yüzde 42.3, KONSENSUS anketinde yüzde 41.7, CİHAN'ın anketinde ise en düşük olan yüzde 36,4 olarak yer alıyor.

CHP YÜZDE 30'U ZORLAYACAK

CHP'nin anketlerdeki oy oranları ise yüzde 29.8 ile 26.5 arasında sıkışmış durumda. CHP'nin oy oranları SONAR anketinde yüzde 29.8, KONSENSUS anketinde yüzde 29.5, CİHAN anketinde yüzde 28.8, KONDA anketinde yüzde 28.2, GENAR anketinde ise yüzde 26.5 olarak sıralanıyor.

MHP'DE DİKKAT ÇEKEN YÜKSELİŞ

MHP en yüksek oy oranına yalnızca CİHAN'ın anketinde ulaşıyor. MHP'nin oy oranları anketlerde en yüksek yüzde 20,5 ile en düşük yüzde 13.5 gibi oldukça geniş ve tutarsız bir aralıkta yer alıyor. MHP, CİHAN'ın anketinde yüzde 20.5'le en yüksek değere ulaşırken, bu oran sırasıyla SONAR anketinde yüzde 18.7, KONSENSUS anketinde yüzde 15.4, KONDA anketinde yüzde 14.4, GENAR anketinde ise yüzde 13.5'e kadar düşüyor.

CİHAN'IN ANKETİNDE YÜKSELDİ

BDP'nin oy oranları ise yaklaşık yüzde 2'lik bir bant arasında yer alıyor. CİHAN anketinde yüzde 7.4 ile en yüksek oy oranını yakalayan BDP, KONSENSUS anketinde yüzde 6.5, GENAR anketinde yüzde 6.4, KONDA anketinde yüzde 5.9 ve SONAR anketinde ise yüzde 5.6 oy oranını yakalayabileceği öngörülüyor.

BU ANKETLER NASIL YAPILIYOR

Önceki seçimlerde aynı şirketlerin yaptıkları anketlerde bu denli uçurumsal farklılıklar olmamasına rağmen, son 6 aylık siyasi gelişmelerin AKP üzerinde ki etkisinin toplumda netleşmemsine bağlayan siyasi çevreler, araştırma şirketlerinin bildirdiği sonuçları pek fazla ciddiye alınmaması gereğinde birleşiyorlar. 
Genel yayın yönetmenimiz Cuma Hikmet'in geçen hafta kaleme aldığı, ANKET ŞİRKETLERİNDE SKANDAL YÖNTEM Başlıklı yazısını okumanızı öneriyoruz. TIKLAYINIZ