4X4 Taşımalı Eğitim!

4X4 Taşımalı Eğitim!

1 yıl önce yıkılan köprünün yerine yeni yapılmadığı için çocuklar, okula gidebilmek için dereyi geçip çamurlu yollardan yürümek zorunda kalıyor.

Taşımalı eğitim
DENİZLİ’nin Kale İlçesi’ne bağlı Demirciler Köyü’ndeki Değirmendere Mahallesi’ndeki ilkokul öğrencileri, özellikle yağmurlu havalarda güç koşullar altında okula gidip geliyor. 

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ
11.12.2012 11:51
 
 
 
 1 yıl önce yıkılan köprünün yerine yeni yapılmadığı için çocuklar, okula gidebilmek için dereyi geçip çamurlu yollardan yürümek zorunda kalıyor. Sabah ve öğleden sonra anne-babalar, derenin kenarında bekleyip çocuklarını kucaklayarak, dereden geçiriyor. Aşırı yağışlarda ise taşan dere nedeniyle çocuklar okula gidemiyor.
 
Denizli’nin Kale İlçesi’ne 26 kilometre uzaklıktaki Demirciler Köyü’nü ikiye bölen Değirmen Deresi'nin üzerindeki basit köprü, geçen yıl Ekim ayında meydana gelen selde yıkıldı, yerine de yenisi yapılmadı. Toplam 31 haneden oluşan Değirmendere Mahallesi’nde Değirmen Deresi’nin diğer tarafında kalan 11 evde oturanlar özellikle yağmurlu günlerde zor anlar yaşıyor. Bu evlerde oturanların, kış nedeniyle giderek şiddetli akmaya başlayan dereden karşı tarafa geçmesi ise iyice zorlaşıyor.
 
Taşımalı sistemle Kale İlçesi’ndeki Hürriyet İlköğretim Okulu’na giden derenin diğer tarafındaki evlerde oturan öğrenciler, kendilerini bekleyen servis aracına ulaşmak için söz konusu dereyi geçmek zorunda kalıyor. Anne ve babaların çocuklarını her gün sırtlarında taşıyarak geçirdiği Değirmen Deresi taştığı zamanlarda ise tamamen geçilmez oluyor. Bu durumda çocuklar okullarına gidemiyor, köylülerse evine ulaşamıyor. Köylülerin tüm çabalarına rağmen köprü yapılmaması Demirciler Köyü’ndeki hayatı zorlaştırıyor.
 
YETKİLİLERDEN YARDIM İSTEDİLER
 
Köylülerden Halil Sıtkı Karaköse (64) Kaymakamlığa defalarca köprü talebiyle gittiklerini belirtip, "Geçen yıldan beri dilekçeyle Kaymakamlığa başvurduk. Fakat köprü yapılmadı. Sadece gelip inceleme yaptılar. Geçici bir çözüm bile üretilmedi. Çocukları sabah ve öğleden sonra derenin kenarında bekleyip, geldiklerinde sırtımıza alıyoruz ya da kucaklayıp, karşıya geçiriyoruz. Çocuklar için çok tehlikeli" dedi.
 
SÜREKLİ TAŞIYOR
 
Hayvancılık yapan İbrahim Karauzun (35) derenin ıslah edilmediği için sürekli taştığını ve hayvan barınaklarını su altında bıraktığını dile getirip, "Bu yolu sadece öğrenciler ve Değirmendere Mahallesi’nde yaşayanlar kullanmıyor. Köyün büyük bölümünün arazisi bu derenin ilerisindeki bölgede bulunuyor. Bu nedenle yetkililerin bizi duyup çözüm üretmesini bekliyoruz" diye konuştu.
 
ÇOCUKLARIN ÖLMESİ Mİ BEKLENİYOR?
 
Mutlu Karaköse (37) ise çocukların düzenli olarak okula gidip gelmelerinin yağmura bağlı olduğuna dikkat çekip, "15 gündür belki de 4 gün okula gidebildiler. Aşırı yağışlarda dere geçilmez oluyor. Çocukların can güvenliği yok. Nasıl gönderelim? 'Avrupa Birliği’ne gireceğiz' diyorlar. Burası Denizli’nin bir köyü, içinde yaşadığımız şartlar Güneydoğu köylerinden bile daha zor. Buraya bir köprü yapılması için çocuklarımızın suya kapılıp ölmesi mi gerekiyor? Yetkililere sesleniyorum. Bir an önce köprü yapsınlar" dedi.