49 Yıl Sonra Rum Okulu Açıldı Ama Öğrencisi Yok !

49 Yıl Sonra Rum Okulu Açıldı Ama Öğrencisi Yok !

Aya Todori İlk Mektebi Gökçeada'da açıldı.

49 YIL SONRA AÇILACAK RUM OKULUNDA ÖĞRENCİ SIKINTISI 
 
"OKUL GENÇLERİ GERİ DÖNDÜRECEK"
 
Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'ne bağlı Zeytinli Köyü'nde Milli Eğitim Bakanlığı'nın izni ile 49 yıl sonra açılması için izin çıkan Özel Gökçeada Rum İlkokulu'nun (Aya Todori İlk Mektebi) karşı karşıya kaldığı öğrenci sıkıntısına okulun kurucusu 45 yaşındaki Anna Koçumal'dan ilginç bir yaklaşım geldi. Kendisinin okumak için 6 yaşında, doğduğu Gökçeada'dan ilk kez ayrılarak İstanbul'a gitmek zorunda kaldığını anlatan Koçumal, "Bu okulun açılması Rum gençlerini adaya döndürecek. Yunanistan'daki kriz bile bunun için büyük bir neden" dedi.
 
18 yaşına kadar İstanbul'da yaşadığını anlatan Koçumal, "Ardından Atina'ya giderek Fizik Tedavi eğitimi aldım ve çalışmaya başladım. 26 yıl Atina'da yaşadım. Geçen yıl Nisan ayında Gökçeada'ya dönüş yaptım. Okulun kurucusu görevini üstlendim. İlkbaharda okulun onarımı başladı ve yaz sonunda tamamlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvuru yaptım. Müfettişler gelip kontrolleri yaptı. Neticeyi bekliyordum. Bakandan müjdeli haber geldi. Ben, burada okula gidemedim. Ancak okulun açılmasına yardım ettim. Bu benim için büyük mutluluk" dedi.
 
RUM OKULUNDA TÜRKÇE VE RUMCA EĞİTİM
 
Okulda, bir ana sınıfı, bir ve ikinci sınıflar için bir sınıf, üç ve dördüncü sınıflar için bir sınıf olmak üzere toplam 3 derslik bulunduğuna dikkati çeken Koçumal, "Ayrıca, müdür ve öğretmen odası ile bir de lavabo var. Öğretmenler atandı. Okul müdürü ailesi Zeytinli Köyü'nde yaşayan Paraskevi Berber oldu. Müdür Yardımcısı Türk olacak. Rumca dersi için ve ana sınıfı için Yunanistan'dan bir öğretmen atanacak. Rumca ve Türkçe olarak eğitim verilecek" dedi.
 
"Bu okulun yeniden eğitime başlayacak olması Rum gençlerini Gökçeada'ya döndürür mü?" sorusuna Koçumal, "Muhakkak. Hele Yunanistan'daki kriz büyük bir neden. İnşallah dönerler, dönecekler" diye yanıt verdi.
 
OKUL MÜDÜRÜ RUM
 
Zeytinli Köyü'nde yaşayan ve okula müdür olarak Zeytinli Köyü'nde yaşayan Yorgi Berber ve Stella Berber'in kızları Paraskevi Berber atandı. Baba Yorgi Berber, "İlkokulu bu okulda okudum. Hatta hocam beni müzik dersinden sınıfta bırakmıştı ve bu okulda 6 yıl okumuştum. Çok seviyorum bu köyü. Keşke, tüm bunlar yaşanmamış olsaydı. İnsanlar birdir, ayrım olmaması gerekir. Allah birdir. Yaşananlar geçmişte kaldı. Şimdi, okulumuz tekrar açılıyor. Hayırlı, uğuryu olsun. İnşallah yakın zamanda öğrencileri de bulacağız. Bu okulun eğitime başlayacak olması gençleri Gökçeada'ya döndürür. İleride ortaokul ve lise de olur inşallah. Burada yaşayan herkes bir araya yaşar. Bize, bu izni verdiği için Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne çok teşekkür ediyoruz. Tam 49 yıl sonra eğitim öğretim başlayacak. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.
 
Eşi Stella Berber de, "Bu okul 1964 yılında kapandı. Ben 6 yıl bu okula gittim. Şimdi çok seviniyoruz okulun açılmasına. Bu kadar yıldan sonra. Hatta kızım da bu okula müdür olacak. Çok mutluyuz" diye konuştu.
 
Zeytinli Köyü'nde yaşayan 65 yaşındaki Paraskevi Zelu da, "Okulun açılması iyi oldu. Ama çocuklar yok şimdi. Belki gelirler, bilemiyorum. Biz zaten burada yaşıyoruz. Okulun yenilenmesi köyümüz için iyi oldu. Burada doğdum, bu okula gittim. Yıllar önce büyüklerin düşüncesiyle, neden kapandı bilemiyorum" dedi.