4 BAKAN OLAYINDA FLAŞ GELİŞME

4 BAKAN OLAYINDA FLAŞ GELİŞME

CHP, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar ve AB eski Bakanı Egemen Bağış hakkında soruşturma önergesi verdi.

Bakanlar hakkında soruştuma önergesi

CHP, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar ve AB eski Bakanı Egemen Bağış hakkında soruşturma önergesi verdi.

4 bakan için ayrı ayrı açılan soruşturma önerge gerekçelerinin ortak noktası rüşvet… Önergelerde bakanlar hakkındaki iddialar ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Muhalefet Komisyon İçin Neden 55 İmza Vermedi?

Eğer Muhalefet soruşturma komisyonu kurulsun diye 55 imza ile başvuru da bulunursa; kurulacak komisyonun çalışmaları tamamen gizli olacak, Meclis’in geri kalanı soruşturmanın içeriğini göremeyecek. Fezlekelerde ne yazıldığını bilmeyecek.
Komisyon AKP ağırlıklı 15 Vekilden Oluşacak
Komisyon Soruşturması sonucunda, AKP ağırlıklı komisyon üyelerinin hazırladığı rapor Mecliste Vekillerin Oylamalarına Sunulacak.
Yani AKP’nin isteğine göre rapor hazırlayıp Meclis’e sunacak
Bu yüzden de Muhalefet öncelikle Fezlekelerin Meclis'te tüm Vekiller'in İncelemesine açılmasını,oy verecek Vekillerin dosyanın tamamına ulaşıp, kararını öyle vermesini istiyor, AKP ise buna yanaşmıyor. 
AKP içerisinde fezlekelerin tamamının Millet Vekillerine açılması durumunda, AKP vekillerinin de oylamada Evet diyebileceği endişesi var.

GÜLER HAKKINDA: SUÇLUYU KAYIRMA, RÜŞVET, SAHTECİLİK

İçişleri eski Bakanı Muammer Güler hakkında “sahte belge düzenlemek”, “nüfuz suiistimali”, “suçluyu kayırma” ve “birden çok kez rüşvet aldığı” iddiasıyla Meclis soruşturması açılmasını istedi.
CHP’li milletvekilleri tarafından İçişleri eski Bakanı Muammer Güler hakkında TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, 17 Aralık soruşturmasıyla birlikte, kamuoyunun gündemine ayakkabı kutusunda saklanan dolarlar, çikolata kutusuyla gönderilen 500 bin dolarlık bayram harçlığı, evde bulunan para kasaları, 700 bin liralık saat gibi kavramların girdiği belirtildi.
Önergede şöyle denildi:

“Hakkında defalarca kez rüşvet vermek, kaçakçılık, sahtecilik gibi suçlardan şüpheli olan Rıza Sarraf’ın trafikte durdurulmaması için araçlarına trafikte geçiş üstünlüğü kartı ve koruma polisi verilmesi, Sarraf’ın yakınlarının Türk vatandaşlığına geçirilmesinin sağlanması, bu kişinin Çin’deki paravan firmalarının bankalarla sıkıntıların giderilmesi için İçişleri Bakanı sıfatıyla referans mektubu yazılması, Rıza Sarraf’ı MASAK’ın takip etmesine yol açan ihbarı yapan Emniyet Müdürü’nün İstanbul’dan tayininin çıkarılması, Rıza Sarraf’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi karşılığında her bir iş için ayrı ayrı olmak üzere toplamda 10 milyon dolar civarında rüşvet aldığına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanarak TBMM Başkanlığı’na gönderilen fezlekeye konu iddialarla ilgili tartışılmalar halen devam etmektedir.”
Önergede, Güler hakkında “Türk Ceza Kanununun (TCK) 204. maddesinde hükme bağlanan sahte belge düzenlemek, TCK’nın 285. maddede düzenlenen soruşturmanın gizliliğini ihlal, TCK’nın 255. maddelerinde bahsedilen nüfuz suiistimali, TCK’nın 283.maddesinde tarif edilen suçluyu kayırma ve TCK 252. maddede düzenlenen birden çok kez rüşvet aldığı” iddiasıyla Meclis soruşturması açılması istendi.

ÇAĞLAYAN HAKKINDA :RÜŞVET, SAHTECİLİK, KAÇAKCILIKLA MÜCADELE KANUNUNA MUHALEFET

CHP, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan hakkında, Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa muhalefet, resmi belgede sahtecilik, birden çok kez rüşvet aldığı iddiasıyla Meclis soruşturması açılmasını istedi.
CHP’li milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan hakkında verilen soruşturma önergesinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:
“Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan’ın; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2012/120653 sayılı soruşturma dosyasında şüpheli olan Rıza Sarraf’ın sahte belgelerle ihracat karşılığı Halk Bankası’ndan çektiği paralarla altın alıp İran’a ihracat işlemlerinde kolaylık sağlamak, Gana’dan Dubai’ye transit ihracat gibi gösterilen; ancak, İstanbul Atatürk Havalimanı’na inen bir uçakta bulunan 1.5 ton altınla ilgili kaçakçılık eyleminin adli ve idari soruşturulmasını engellemek, ithalat ve ihracat işlemlerine aracılık eden Halk Bankası’nın bu işlerden alınan komisyon oranının düşürülmesine böylelikle Halk Bankası’nın zararına yol açmak amacıyla toplamda 28 seferde 52 milyon dolara varan miktarda rüşvet aldığına ilişkin iddiaları 17 Aralık 2013 tarihinden bugüne kadar kamuoyunun gündemini meşgul etmektedir.
Bunları Bakanlık görevi sırasında işlemesinden dolayı Ekonomi eski Bakanı ve Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa muhalefet, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 204. maddesinde düzenlenen resmi belgede sahtecilik, yine TCK 252. maddede düzenlenen birden çok kez rüşvet aldığı iddialarıyla ilgili olarak Anayasanın 100 ve TBMM İçtüzüğünün 107. maddeleri uyarınca Meclis soruşturması açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz.”

BAĞIŞ HAKKINDA: RÜŞVET
.
CHP, AB eski Bakanı Egemen Bağış hakkında “rüşvet almak” iddiasıyla Meclis soruşturması açılmasını talep etti.
CHP’li vekiller tarafından TBMM Başkanlığına sunulan soruşturma önergesinde, AB eski Bakanı Egemen Bağış hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanıp TBMM Başkanlığı’na gönderilen fezlekede “17 Aralık 2013 tarihli soruşturmanın odak noktasından bulunan ve birçok suçtan şüpheli Rıza Sarraf isimli kişiden 3 seferde toplam 1.5 milyon dolar rüşvet aldığının” iddia edildiği belirtilerek şöyle denildi:
“Söz konusu rüşvetlerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2012/120653 sayılı soruşturma dosyasında şüpheli olan Rıza Sarraf’ın bürokratik işlerini takip etmek, babasına İtalyan vizesi ve oturma izni alınması konusunda aracı olmak, yine Sarraf hakkında ulusal bir gazetede yayınlanması planlanan yolsuzluklarla ilgili bir haberin yayını durdurmak için tavassutta bulunmak ve Sarraf’ın yürüttüğü otel projesi ile ilgili yardımcı olmak amacıyla alındığı ileri sürülmektedir.
Yukarıda açıklanan nedenlerden ve bunları görevi sırasında işlemesinden dolayı, AB eski Bakanı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 252. maddesinde düzenlenen birden çok rüşvet almak iddialarıyla ilgili olarak Anayasanın 100 ve TBMM İçtüzüğünün 107’nci maddeleri uyarınca Meclis soruşturması açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz.”
 
BAYRAKTAR HAKKINDA: RÜŞVET, GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA, İMAR MEVZUATINA UYMAMA

CHP, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında “Türk Ceza Kanununun 252. maddesinde düzenlenen birden çok kere rüşvet almak ve imar mevzuatına aykırı uygulamaları nedeniyle Türk Ceza Kanununun 257. maddesinde yer alan görevi kötüye kullanmak suçu” iddiasıyla Meclis soruşturması açılmasını istedi.
CHP’li vekiller tarafından TBMM Başkanlığına sunulan soruşturma önergesinde 17 Aralık’ta yapılan operasyona dikkat çekilerek şöyle denildi:
“17 Aralık soruşturmasıyla birlikte, siyasi hayatımızda ve kamuoyunun gündemine ayakkabı kutusunda saklanan dolarlar, çikolata kutusuyla gönderilen 500 bin dolarlık bayram harçlığı, evde bulunan para kasaları, 700 bin liralık saat gibi kavramlar girmiştir.
Yürütmeye mensup bir bakanla ilgili bu iddiaların, yürütmeden bağımsız çalışacak Meclis soruşturma komisyonunca incelenmesi, delillerin toplanması ve suçun işlendiğine kanaat getirilmesi durumunda, adı geçen Bakan’ın TBMM tarafından Yüce Divan’a sevk edilmesi yurttaşların Devlete ve kanunlara olan saygısını artıracak, aynı zamanda yürütme organı mensuplarının hukuka uygun davranmalarını sağlayacak ve suç işlemelerini önleyecektir.”

Kaynak:Haber Kaynağı