3. HAVALİMANI PROJESİNDE FLAŞ GELİŞME

3. HAVALİMANI PROJESİNDE FLAŞ GELİŞME

İstanbul'da inşaatı süren ve çevrecilerin yoğun tepkisi ile karşılanan 3. havalimanı projesinde flaş gelişme yaşandı.

İstanbul tarihinin en tartışmalı projelerinden biri olan 3. havaalanı projesinde kriz çıktı. Yapımcı adayı şirketlerden birinin projedeb çekildiği açıklandı.

DİRENİŞ KREDİ DESTEĞİNİ ETKİLEDİ

İstanbul’un ekosistemini bozacağı için tartışmalı olan 3’üncü havaalanı yapımında pay almak isteyen Hollandalı bir şirket, Kuzey Ormanları Savunması’nın (KOS) kararlı duruşu ve görüşleri üzerine projeden çekilmek zorunda kaldı.Cumhuriyet'in Dihaber'e dayandırdığı bilgilerde, şirketin kredi desteği reddi yüzünden projeden çekildiği açıklandı.

KREDİYE ONAY ÇIKMADI

Adı açıklanmayan ve hangi projeyi üstlenmek istediği belirtilmeyen Hollandalı bir inşaat-emlak şirketi, proje kapsamında kredi almak ve sigortalatmak üzere uluslararası kredi kurumu olan Atradius Dutch State Business’a (ADSB) 2016 yılı içerisinde yaptığı başvuruya olumlu cevap alamayınca çekildiğini duyurdu.

KUZEY ORMANLARI SAVUNMASI ETKİN OLDU

KOS girişimleri sonuç verdi 
Hollandalı şirketin kredi için başvuruda bulunduğu ADSB, Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ile geçtiği irtibat sonucu proje hakkında ayrıntılı bilgi aldı. ADSB yetkilileriyle İstanbul’da bir araya gelen KOS üyeleri, “toplantıda projenin bölge ekosistemi üzerinde bırakacağı kalıcı hasarları, projede yaşanan iş cinayetlerini, projenin kır ve kente etkisini ve projenin şeffaf bir şekilde ilerlemediği dahil olmak üzere bir dizi itiraz”ları aktardıklarını açıkladı.

Konuya ilişkin geçen ay ADSB yetkililerinden aldıkları habere göre, Hollandalı şirketin kredi desteği reddi sonucunda projeden çekildiğini, öğrendiklerini duyurdu.

BAŞKA ŞİRKETLERDE ÇEKİLEBİLİR DENİLDİ

‘Başka şirketler de çekilebilir’
KOS tarafından yapılan açıklamada, Both ENDS’den Niels Hazekamp’ndan aldıkları bilgi şöyle: “Ne Hollanda şirketinin kimliği ne de başvurunun geri çekilme sebebi açıklanmadı ama KOS’un kaygılarını ADSB ile paylaşma yolunda gösterdiği çabaların, Hollandalı ihracatçıların havalimanı projesi konusundaki dahiliyetlerini yeniden gözden geçirmelerini sağlayacağını düşünüyoruz. Umuyoruz ki ihracat kredisi sigortası için yapılan bu başvurunun geri çekilmesi diğer şirketleri de projedeki rollerini yeniden değerlendirmeye iter.”

İlgili Haberler