3.HAVAALANINDA BATAKLIK SKANDALI

3.HAVAALANINDA BATAKLIK SKANDALI

3.Havaalanının zemini üzerinden bataklık maliyeti karı

Projeyi 22 milyar 152 milyon Euro bedelle üstlenen ve 25 yıl boyunca işletme hakkını alan “Cengiz-Limak-Kolin-Mapa-Kalyon” inşaat şirketleri ortak girişimi, havalimanın yapılacağı yerin bataklık olduğunu ileri sürdü. Dünya'nın sorularını yanıtlayan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Üçüncü havalimanının yapılacağı yerin altının bataklık olduğu doğru. Ancak mühendislerin 'buraya havalimanı yapılamaz' yönünde hiçbir görüşü yok. Biz zaten kendimiz mühendis olduğumuz için her şeyi görüyoruz. Bizim de endişelerimiz olduğu için dünyadaki en iyi zemin etütçülerini çalıştırıyoruz orada. Sondajlarını yapıyoruz ve ona göre çözüm buluyoruz. Zor bir arazi ama biz her türlü önlemi alıp yapıyoruz" dedi.

Özdemir, bu durumun kendilerine ekstra bir maliyet getirip getirmeyeceği yönündeki sorumuza ise "Tabii ki getirecek" yanıtını verdi.

İnşaat sahasındaki dolgu malzemesinin nereden geleceği ve burada Kanal  İstanbul  projesinden gelecek hafriyatın kullanılıp kullanılmayacağı ile ilgili soruyu ise "Bizim çok acele olarak bu inşaatı yapmamız lazım o projeleri bekleyecek zamanımız yok. Bu dolguyu kendi içinde yapacağız" diye yanıtladı.

İlk etapta havalimanında yaklaşık 6.6 milyar Euro’luk yatırım planlanırken bunun 2.3 milyar Euro’luk kısmı konsorsiyum üyesi beş şirketin koyacağı özkaynak ile 4.3 milyar Euro’luk kısmı ise proje finansmanı şeklinde sağlanacak.

Böylesine büyük bir projenin yapılacağı alanın bataklık olduğunu sonradan söylenmesi kafaları karıştırırken, usta gazeteci Necati Doğru, Sözcü’deki bugünkü köşesinde bu ilginç gelişmeyi sorguladı. Doğru’nun “Havuzlama!” başlıklı yazısının konuya ilişkin bölümü şöyle:

Aptal kelimesine takılıp; bu yazar da eski Bakan Binali Yıldırım’a “hakaret etme” terbiyesizliği yapıyor demeyim.
Baştan yazayım.
Bakan aptal değildir.
Binali Yıldırım, partisinin göz bebeği. Kendi deyimiyle; Türkiye’yi duble yollarla, demiryolları ve hava yolları ile adeta ördü(!) Havalimanı yapılmayan kent kalmadı. Başbakan, seçim propagandaları sırasında her gittiği kent meydanında kürsüde 2 saat konuşuyorsa; 1 saatini eski Ulaştırma Bakanı’nın hizmete açılan projelerini anlata anlata bitiremiyor. Bakan Binali Yıldırım, o kadar başarılı ki, CHP’nin elinden İzmir’i almak için “en ağır top olarak” onu belediye başkanı adayı olarak çıkardılar. İzmir’i almasına ramak kaldı (!)

Böyle bir bakan; ya bizzat kendisi “milletin anasının a…..na koyan havuzcu müteahhitlerle birlikte İstanbul’a yeni havalimanı yaparken devleti soydurma” yalancılığına girişti. Ya da birileri onu aptal yerine koyup, tuzağa düşürdü.

Ben gerçeği arıyorum.

Gerçek şu: Yeni havalimanı projesine göre 4 terminal binası, 3 teknik blok, 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçaklık park, 6.5 milyon metrekare genişliğinde apron binaları, kargo terminalleri, güç santralleri, oteller, otoparklar, şeref salonları, devlet konuk evleri, camiler, ibadethaneler yapılacak. Bunun için 350 bin ton demir, 1 milyon 700 bin ton çimento, 10 bin ton alüminyum, 415 milyon metrekare cam, mermer, ahşap kaplama yükü binecek.

Bu kadar büyük yükü taşıyacak şekilde projelendirilen; yeni havalimanını (adı gizli tutuluyor, açıklanmadı) devlet yaptırıyor. Devlet Hava Limanları İşletmesi (DHMİ) Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a bağlı. Bakan Binali Yıldırım’ın kendisi de mühendis ve DHMİ’de toplam 400’den fazla mühendis çalışıyor. Bu kadar mühendis çalışanı olan DHMİ, İstanbul’daki yeni havalimanının kurulacağı zeminin altının bataklık olduğunu bilemedi. İhaleyi kazanan konsorsiyum (Cengiz-Limak-Kolin-Mapa-Kalyon) temelini Başbakan’a attırdıktan 20 gün sonra “havalimanını yapacağımız zeminin altı bataklık" diye kara haberi veriyor.
Halk için kara haber.
Çünkü proje değişecek.
Fatura milyar dolar şişecek.
Müteahhit için müjdeli haber(!)
Milyar dolar havuzlanacak.

Bir başarılı bakan, böyle mi, aptal, alık, saf ve saftirik yerine konulacaktı? Dünyanın en büyük havalimanını yaptırmaya soyunmuş ve üstelik kendisi de mühendis bir bakan, seçilen arazinin altının bataklık olduğu bilgisini havuzcu işadamlarından mı öğrenecekti?

Altı gerçekten bataklık mı?

Bataklık değil de havuzcu işadamı müteahhitlere ilave milyar dolar aktarmak (havuzlama) için mi bataklık deniliyor? Bataklıksa önceden bilinmesi gerekirdi. Niçin araştırılmadı?
Sayın Bakan açıkla!
Altı taş mı, bataklık mı?

Kaynak:Haber Kaynağı