28 Şubat'ta flaş gelişme

28 Şubat'ta flaş gelişme

Eski Genelkurmay Başkanı Karadayı gözaltında.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında önemli bir gelişme yaşandı.

Ankara’dan İstanbul’a giden polis ekipleri, Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın bulunduğu Fenerbahçe Orduevi’ne gitti.

Karadayı’nın önümüzdeki saatlerde Ankara’ya getirilmesi bekleniyor. Karadayı, soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa Bilgili’ye ifade verecek.


İLGİNÇ TESADÜF
05 Ocak 2012'de cumhuriyet tarihinde de ilk kez emekli bir genelkurmay başkanı (İlker Başbuğ) terör örgütü yöneticisi olmak suçlamasıyla savcıya ifade vermiş ve tutuklanmıştı. Bir yıl sonra yine bir emekli genelkurmay başkanı ifade için savcıya gidiyor.

ÇEVİK BİR SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda, Karadayı’nın Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda söylediği “Batı Çalışma Grubu’ndan (BÇG) haberim yok” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını iddia eden Çevik Bir dilekçesinde şu ifadelere yer vermişti:
'' 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısı sonrasında da Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Genelkurmay Başkanı Karadayı’dan aldığı emir ve direktiflere göre mutad çalışmayı başlatmış, yönergeler, usul ve prensipler çerçevesinde hazırlıklarına başlamıştır” 

60 KİŞİ TUTUKLANDI

28 Şubat soruşturması kapsamında bugüne kadar 90 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında dönemin 2. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 60 kişi tutuklanmıştı. 

VALİLİKTEN GÖZALTI AÇIKLAMASI
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ''İsmail Hakkı Karadayı'nın evinde arama yok. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gönderdiği talimat gereği ifadesi alınmak üzere Ankara'ya çağrılması söz konusu'' dedi.

KARADAYI'NIN AVUKATINDAN AÇIKLAMA
Genelkurmay Eski Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın avukatı Erol Yılmaz Aras, müvekkili hakkında bir gözaltı kararı olmadığını söyledi.

Erol Yılmaz Aras, “Herhangi bir gözaltı kararı yok. Zaten ben 10 gün önce savcılığa başvuruda bulundum. Yazılı dilekçe vererek, 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadesinin alınmasını talep ettim müvekkilimin. Sadece polis marifetiyle getirilme kararı var. Evinde de herhangi bir arama da yapılmadı" diye konuştu.

Gözaltı kararı olmamasına rağmen iki polis aracının Karadayı’nın evine gelmesine de tepki gösteren Aras, “Bu durum hukuksuzdur. Çünkü gözaltı kararı yok. Müvekkilim havaalanına götürülmek üzere yola çıkarıldı" dedi.

KARADAYI ANKARA'YA GÖTÜRÜLECEK
Ankara Savcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında Fenerbahçe Orduevi'nde gözaltına alınan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı sağlık kontrolü için Çağlayan Adliyesi'ne getirildi.

Orgeneral Karadayı'nın sağlık kontrolünün ardından Atatürk Havalimanı'ndan uçakla Ankara'ya götürüleceği öğrenildi.

KARADAYI, SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, sağlık kontrolünden geçirildi. Karadayı, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. Kendi korumaları ve sivil polis eşliğinde adliyeye getirilen Karadayı, otopark kapısından içeri alındı.

Adli Tıp’ta sağlık kontrolünden geçirilen Karadayı yeniden otoparktaki araca indirildi. Asansör ile araca indirilen Karadayı’nın görüntülenmemesi için gazeteciler otoparka sokulmadı.