250 METREDE BİR CAMİ

250 METREDE BİR CAMİ

Büyükada’da yaşananlar tesadüf değil

AKP’li belediyenin, İstanbul Büyükada’da alkollü restoranların bulunduğu bölgeye cami izni vermesinin raslantı olmadığı anlaşıldı. Hükümet, bütün ilçe ve kentlerde 250 metrede bir cami yapılmasına izin verdi. İznin AKP’nin iktidara geldiğinden beri yasaklamak için uğraştığı alkollü içkileri yasaklayabilmek, bar ve restoranları kapatabilmek, insanları dincileştirerek ülkeyi ortaçağa sürüklemek için verildiği kuşkusu ortaya çıktı. 

Taraf’tan Adnan Keskin’in haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan ve ekleri dışında her biri 10 veya daha fazla fıkrayı kapsayan 40 ana maddede ve yüzlerce fıkradan oluşan “Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tüm planlar çöpe

Nazım imar planları, uygulama imar planları, koruma amaçlı imar planları, bütünleşik kıyı alanları planları, kentsel tasarım projeleri ile çevre düzeni planlarındaki esasları ayrı başlıklar altında sil baştan düzenleyen yeni yönetmelik ile 1985 tarihli “Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik” ile “2008 yılında çıkarılan ‘Çevre Düzeni Planlarına Dair Yönetmelik” yürürlükten kaldırıldı.

Cami var Cemevi yok

AVM’ler, kentsel dönüşümler, SİT alanları, turizm bölgelerindeki yapılaşmalar, silüet tartışmalarını da içeren her tür ve ölçekteki plan yapım usül ve esaslarını sil baştan düzenleyen yeni yönetmelikte cami ve mescitler planlara dahil edilirken, cemevi ve diğer ibadethane isimlerine yer verilmedi.

Planlarda hangi aralıklarla cami ve mescit yapılabileceği de belirlendi. Buna göre, 150 metre arayla mescit, 250 metre arayla küçük, 400 metre arayla ise orta büyüklükte cami yapımına izin çıktı. Ancak, cami-mescit için 150-250 metreye kadar düşürülen mesafe, çocuk bahçesi, oyun alanı, kreş, anaokulu ve ilkokul 500 metre, ortaokullar için 1.000 metre, liseler ise 2.500 metre olarak belirlendi.

Mesafeyle ilgili ilk düzenleme

Konuyla ilgili ilginç ayrıntılardan biri de bugüne kadar ne İmar Kanunu’nda ne de dün yürürlükten kaldırılan yönetmelikte camilerin kaç metre mesafeyle yapılması gerektiği konusunda özel bir düzenleme bulunması. Başka bir ifadeyle yeni düzenleme bu alanda ilk olarak tarihe geçti. Cami, mescit veya genel olarak ibadethanelerin kaç metre aralıkla yapılabileceği konusunda mevzuatta özel bir düzenleme yer almıyor. İbadethanelerin yapımı konusunda İmar Kanunu’nda sadece "lüzumlu yerlere ibadethane yapılabileceği" hükmü yer alırken, dün tümüyle yürürlükten kaldırılan “Yönetmelik”te de sadece camiler-ibadethaneler için ayrılacak alan büyüklüğü metrekare olarak veriliyor.

Yaşam tarzına müdahale

Yerleşim planlarında 150 metre arayla mescit, 250 metre arayla cami yapımına izin verilmesi, geçen eylül ayında yürürlüğe giren alkol satışı ile ilgili yasal düzenlemeyle birlikte düşünüldüğünde akıllara “Alkol satışına yeni bir kısıtlama, yaşam tarzına müdahale mi geliyor” soruları geldi. Alkolle ilgili yasa değişikliğinde içki satılan yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında en az yüz metre mesafenin bulunması zorunlu hâle getirilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı