2300 yıllık altın çelenk bulundu

2300 yıllık altın çelenk bulundu

Yunanistan'ın ikinci büyük kenti Selanik'te yapılan metro çalışmalarında antik döneme ait bir altın öçelenk bulundu. Çelenk, büyük, ama zengin olmayan ve Makedon dönemine ait bir mezarda tespit edildi. Altından olsa da kraliyet atölyelerine has incelikle yapılmadığı için sahibinin üst sınıfta ait olmadığı belirtildi. 

Arkeologlar, çelengin üzerine yapışmış çamurdan temizleme sürecini tamamladıklarını açıkladı. Bu nedenle çelengin türü henüz belirlenemedi.

Yunanistan'da genellikle zeytin, meşe ve üzüm yaprakları şeklinde erkekler için tasarlanmış ve bayramlarda kullanılan çelenklere rastlanıyor. Öte yandan, mersin çelenkleri, mutluluk dileğiyle düğünlerde gelinlere hediye edilirdi. Söz konusu çelengin bulunduğu mezar, eski bir mezarlıkta bulunuyor.

Eski ve Orta çağlara ait değerli eserlerin bulunmasına neden olan metro inşaatı, arkeolojik kazıntılar yüzünden geciktiriliyor. 19,6 km’lik ilk hattın, 2018 yılında 12’inci inşaat sonrasında hizmete hazır duruma getirileceği tahmin ediliyor. 2006'da başlayan metro kazıları sırasında tahminen 23 bin arkeolojik eser bulundu.