2 KÖPRÜ BİRDEN TRAFİĞE KAPATILIYOR

2 KÖPRÜ BİRDEN TRAFİĞE KAPATILIYOR

Kararın taşkının ardından toplanan kriz merkezince alındığı belirtilen yazılı açıklamada

Edirne Valiliği, şiddetli yağışların ardından taşan nehirlerle ilgili kent merkezini Karaağaç Mahallesi’ne bağlayan tarihi Meriç ve Tunca Köprü’lerinin gece 24.00’dan itibaren trafiğe kapatılacağını açıkladı.

BU HALDE VE ARTIŞ BEKLENİYOR

Kararın taşkının ardından toplanan kriz merkezince alındığı belirtilen yazılı açıklamada, “Bölgemizdeki aşırı yağışlar nedeniyle Meriç ve Tunca nehirlerinde görülen taşkınların ardından toplanan İl Kriz Merkezi, bu gece saat 24.00 itibari ile Tunca ve Meriç nehirlerindeki su seviyelerinde artış beklendiğinden tedbir amacıyla Tunca ve Meriç köprülerinin trafiğe kapatılması kararı almıştır. Bu güzergahı kullanan tüm vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları ve görevlilerimizin uyarılarını dikkate almaları gerekmektedirö denildi. Köprülerin kapanması ile Pazarkule Gümrük Kapısı'na ulaşım da yapılamayacak.

53886_6626_05122014105145_0.jpg

YARIN ÇOK SU GELECEK 

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, taşkının yaşandığı ve kent merkezinden Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan Tunca köprüsüne giderek incelemelerde bulundu. Yetkililerden nehir debileriyle ilgili bilgiler alan Vali Şahin, Bulgaristan'dan gelecek sularla Meriç Nehri debisinin 1600’ün üzerine çıkabileceğini belirterek, "Edirne 3 nehir üzerine kurulmuş ve Edirne’ye hayat veren bu nehirler, zaman zaman böyle taşkınlıklar göstermekte. Bugünde bunlardan birini yaşıyoruz. Bu iki önemli köprüyü bu gece saat 00.00'dan itibaren trafiğe kapatmış olacağız.

53886_6626_05122014105145_6.jpg

ÇOK ENDER GÖRÜNEN BİR DURUM

Bugün toplanan kriz masasının aldığı kararla. Sadece bu köprüler değil, buna benzeyen köprüler Kanuni ve Fatih köprüleri de zaten kapanmıştı. Bu köprüleri kapatmakla Pazarkule Edirne istikameti, Karaağaç-Edirne istikameti yol tamamen kapanmış olacak. Şuandaki durum Tunca Nehri'nin artacağını gösteriyor. Tunca Nehri'ndeki bu artış, çok ender görülen bir artış. Bugüne kadar 250 metreküp/saniyeyi pek baki değilken, bugün 600 yaşanmakta. Daha da artacağı görülüyor. Meriç Nehri de aynı durumda. Şuanda Meriç nehrindeki artışlar 2 saat öncesiyle baya farklılık arz ediyor. İnanıyorum ki yarın öğleye doğru bu artışlar biraz daha devam edecek ve sonra azalacak.

53886_6626_05122014105145_21.jpg

CAN MAL EMNİYETİ SORUNU YOK

Şuanda can ve mal emniyeti açısından sorun yoktur. Biz zaten gerekli tedbirleri aldık, tedirginlik yaratacak bir durum yok. Köprülerin kapacağının duyuruları yapıldı. Saat 00.00’a kadar giden gidecek, gitmeyen burada kalacak. Bir geceden bir şey olmaz. Yarın durum görülecek, Bulgaristan Svilengrad da 1300 olan su daha buraya gelmedi. Buraya geldiğinde Meriç Nehri 1600’ü aşabilir. Aştığında o zaman sorun olacak ona önlem olarak kapatmış olduk. Henüz herhangi bir zarar ziyan yok, inşallah olmayacak. Bu bakımdan sevinçliyiz"dedi. 

OTOMOBİLİ KURTARAYIM DERKEN NEHRE DÜŞTÜ 

Karaağaç Mahallesi’nden kent merkezine gitmek isteyen araçlar Tunca Köprü girişinde biriken yoğun nehir suyu nedeniyle güçlük çekti. Birçok araç, motorlarına su girmesi üzerine durup suyun ortasında kaldı. Araçlar, köprü girişinde hazır bekleyen kepçe yardımıyla sudan çıkarılırken, görevlilerden biri kurtarma çalışması yaparken nehre düştü. Köprü yanındaki alanda biriken suyun arasına düşen görevli kendi çabalarıyla nehirden çıkarak çalışmalara devam etti. Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü’nün kurduğu seyyar demir köprüye rağmen suyun yükselmesi üzerine araç geçişleri güçlükle sağlanıyor.

MERİÇ NEHRİ 1400’Ü GEÇTİ

Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü verilerine göre, nehirlerdeki su seviyesinin yükselişi sürüyor. Son ölçümlerde Tunca Nehri 512 metreküp/saniyeye gerilerken, Meriç Nehri ise 1387’den 1405 metreküp/saniye ulaştı.

Kaynak:Haber Kaynağı