1919 GENÇ SAMSUN’DAN ANKARA’YA YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

1919 GENÇ SAMSUN’DAN ANKARA’YA YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

TÜRKİYE’nin çeşitli illerinden gelen Türkiye Gençlik Birliği üyesi 1919 üniversiteli genç, 'Çankaya'ya Samsun'dan çıkılır' sloganıyla Samsun’dan yürüyüş başlattı.

TÜRKİYE’nin çeşitli illerinden gelen Türkiye Gençlik Birliği üyesi 1919 üniversiteli genç, 'Çankaya'ya Samsun'dan çıkılır' sloganıyla Samsun’dan yürüyüş başlattı. Özelleştirilmelerin durdurulmasını talep eden gençler, madenci bareti takıp Soma için slogan attı.

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 1919 genç Türkiye’nin 65 üniversitesinden Samsun’a geldi. 'Çankaya'ya Samsun'dan çıkılır' sloganıyla düzenlenen yürüyüş kapsamında kente gelen gençler, İlkadım İlçesi’ndeki Uğur Mumcu Parkı'nda bir araya geldi. Burada Yüreğimiz Soma'da Vicdanlar Ayakta Gençlik Forumu yapıldı. Foruma Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan, Emekli Astsubay Oktay Yıldırım, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Tutoğlu katılarak konuşma yaptı.

Foruma katılan gençler 19 Mayıs 1919’un anlamı, Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Soma’daki maden kazası ve özelleştirmelerle ilgili fikirlerini paylaştı. Forum yaklaşık 2 saat sürdü. Ayrıca 24 Mayıs’ta Almanya’da TGB tarafından yapılacak Gençlik Şöleni’nde elde edilen gelirlerin Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerinin çocuklarının eğitimi için verilmesi kararlaştırıldı.

YÜRÜYÜŞE GEÇTİLER

Forum sonrasında 1919 genç Samsun'dan Ankara'ya yürüyüşe başladı. Gençler, Soma ile ilgili sloganlar atıp, siyah çelenk taşıdı. Baret takıp kollarına siyah kurdeleler takan gençler, kırmızı karanfiller taşıyarak, yürüyüşlerini sürdürdü. Gençlerin, İstiklal Caddesi ve Gazi Caddesi üzerinden yürüdüğü sırada, evlerin balkonlarına çıkan Samsunlular, alkışlarla destek verdi.

Bu sırada 2 kişi de "Bizim huzurumuzu bozmaya ne hakkınız var. Ortalığı niye karıştırıyorsunuz. Bu vatan sahipsiz değil" diyerek bağırdı. Çevrede güvenlik önlemi alan polis, bu kişileri hemen uzaklaştırarak gerginliği önledi.

Yürüyüşe katılanlar Atatürk Anıtı’na gelerek burada üzerinde 'Soma’nın hesabını soracağız' yazılı siyah çelenk bıraktı. Burada TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz, bugün Samsun’un Havza ilçesi ile Amasya’nın Merzifon İlçesi’ne giderek oradaki programlara da katılacaklarını belirtti.

18 Mayıs’ta Amasya ve Çorum’a gideceklerini, 19 Mayıs'ta da Ankara’ya ulaşacaklarını söyleyen Çağdaş Cengiz, taşeronlaşmaya, özelleştirmeye iş kazalarına karşı mücadele edeceklerini dile getirdi. Cengiz, "Forumda aldığımız kararlarda özelleştirme belasının verdiği yıkıma işaret ettik. Yapılmış olan özelleştirmelerin biran evvel kamulaştırmayla yeniden kamunun olması gerektiğini belirttik. Son 8.5 yılda iş kazalarının ne ölçüde arttığını hepimiz biliyoruz" dedi.

Grup otobüslerle güzergah üzerinde bulunan il ve ilçelere varıp, buralarda da şehir içinde yürüyüş düzenleyecek.

1919 GENÇ SAMSUN’DAN ANKARA’YA YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

1919 GENÇ SAMSUN’DAN ANKARA’YA YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

1919 GENÇ SAMSUN’DAN ANKARA’YA YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

1919 GENÇ SAMSUN’DAN ANKARA’YA YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

1919 GENÇ SAMSUN’DAN ANKARA’YA YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

Kaynak:Haber Kaynağı