“17 Aralık Operasyonunu aratacak yeni girişimler olabilir“

“17 Aralık Operasyonunu aratacak yeni girişimler olabilir“

Cemaat'in genetiğindeki büyük değişim...

24 TV’deki ‘Yeni Türkiye’ programına katılıp, Mustafa Karaalioğlu’nun gündem hakkındaki sorularını yanıtlayan Kiras, Cemaat’in genetiğindeki bir değişimin onun agresifliğine yol açtığını söyledi.

Bu genetik değişikliğin, biri 28 Şubat sonrasına, diğeri Fethullah Gülen’in ABD’ye gitmesine denk gelen iki dönüm noktası olduğunu söyleyen Kiras; Cemaat’in fırsat bulduğunda 17 Aralık operasyonunu aratacak yeni girişimlerde bulunabileceğini öne sürdü.

Kiras’ın, programdaki konuşmasından bazı satırbaşları şöyle:

BARIŞ, KARDEŞLİK, DİYALOG VARDI…

 Aslında bu işin bir evveliyatı var. Fethullah Gülen Cemaati'ni Türk kamuoyu nasıl tanıdı? Barıştan, kardeşlikten, diyalogdan, her türlü konuda sonsuz toleransı, hoşgörüyü öne çıkaran bir hareket, dini cemaat olarak tanıdı.

 Ve Cemaat bu imajını aşağı yukarı 20-25 sene devam ettirdi. Bütün o dönemleri hatırlayalım. Bütün siyasi kesimlerle, partilerle, hemen hepsiyle en solundan en sağına kadar hepsiyle iyi geçinen, onlarla güzel fotoğraflar veren bir cemaat vardı. Ve diyalog, barış, hoşgörü dışında hiçbir şey söylemiyordu. Kavga edecek, militan bir görüntü verecek bir Cemaat olacağını o günlerde bize söyleseler hiçbirimiz inanmazdık.

FETHULLAH GÜLEN ABD'YE YERLEŞİNCE…

 Fakat, aşağı yukarı, Gülen'in Türkiye'den ayrılıp, Amerika'ya yerleştiği tarihten itibaren Cemaat'in söyleminde yavaş yavaş bir değişme başladı.

Özellikle Türkiye'de de bir demokratikleşmenin, Yeni Türkiye'nin doğum sancılarının olduğu günlerde ortaya çıktı Cemaat ve o günlerde hemen herkesin (en azından demokrat kamuoyunun) gıptayla izlediği bir tutum gösterdiler demokrasinin muhafazası konusunda. Darbelere, vesayete karşı bir mücadele yürütüyor görünüyorlardı.

CEMAAT FENERBAHÇE’Yİ BİLE KARŞISINA ALDI

 Zaman içinde işler artık iyice çığırından çıktı, Cemaat her kesimle kavga etmeye, her kesime bir şekilde ucu dokunan bir takım agresif politikalar uygulamaya başladı.

Önce, Ulusalcıları, Atatürkçüleri karşısına almıştı. Sonra milliyetçi kesimi, MHP'yi karşısına aldı. Giderek Milli Görüş geleneğinden gelen grupları karşısında aldı.

En sonunda Fenerbahçe'yi bile karşısına aldı. Böyle bir evveliyatı var Cemaat'in.

28 ŞUBAT'TAN SONRA CEMAAT'İN GENETİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

 28 Şubat'ın hemen arkasından başlayan süreçten itibaren Cemaat'in genetiğinde tabiri caizse önemli bir değişiklik olduğunu gözlemliyoruz. Benim düşüncem o.

ELLERİNE FIRSAT GEÇERSE…

 Dolayısıyla, 17 Aralık ve onun öncesindeki 7 Şubat'taki o aşırı tavır da o gelişimin doğal sonucu belki de. 17 Aralık sürecinden sonra da yeni bir tavır geliştirme fırsatı bulurlarsa, belki 17 Aralık'ı da aratacak girişimlerde bulunabilirler diye düşünmek lazım.


GALİBA HER ŞEY ‘FEDA ETMEK’ KAVRAMINDA GİZLİ 

Feda etmek kavramında gizli galiba her şey. Az önce anlatmaya çalıştığım o kronolojik gelişme bilinçli olarak tercih edilebilecek bir şey değil. Her kesimle kavga, kendi genetik kodlarını ayrıştırarak başka bir nesneye dönüşme, netice itibariyle kendisine zarar verecek, devletle kavga en azından yoktu.

vatan/dea