15 Bin Mahkuma Af Tahliyeleri Başladı

15 Bin Mahkuma Af Tahliyeleri Başladı

Yasa düzenlemesiyle 400`e yakın hasta mahkum ile yaklaşık 15 bin hükümlüye tahliye yolu açılarak,anadilde savunma hakkı verildi.

4.YARGI PAKETİ MAHKUMLARI SALIVERİLMEYE BAŞLANDI 

15 bin mahkuma tahliye
 
 
Yasa düzenlemesiyle 400`e yakın hasta mahkum ile yaklaşık 15 bin hükümlüye tahliye yolu açılarak,anadilde savunma hakkı verildi.
 
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün, anadilde savunma hakkı getiren düzenlemeyi onaylamasıyla, yaklaşık 15 bin hükümlü ve 400`e yakın ağır hasta mahkum için de tahliye yolu açıldı. Yasayla, iyi halli mahkumların eşleriyle görüşmelerine de imkan tanındı.

Mahkemelerde anadilde savunma hakkı tanıyan yasa dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Yasaya eklenen maddeyle, açık cezaevine geçme hakkı kazanan mahkumun 6 ay burada kalma şartı kaldırıldı. Böylece yaklaşık 15 bin hükümlüye erken tahliye umudu doğdu.
Yaklaşık 400 hasta mahkumun durumu tekrar değerlendirilecek. Şartları taşıyanlar tahliye edilecek.
Yasa kapsamında işleri nedeniyle bir yıl ceza ertelemesi alanlar da cezaevinden çıkacak.
Bunun yanı sıra, hükümlüler ölüm sebebiyle aldıkları mazeret izinlerini evlerinde veya eşinin, anne-babasının ya da kardeşinin yanında geçirebilecek.
 
Ancak bu haktan koşullu salıverilmesine 6 yıldan fazla süre kalanlarla tehlikeli sayılanlar yararlanamayacak.
Düzenleme, ağır hastalığı ya da engeli nedeniyle yardım almak zorunda olanları da ilgilendiriyor. Bu durumdakilerin cezası tedavi boyunca ertelenecek.
Mahkuma eşiyle kalma izni
 
Yasanın getirdiği önemli yeniliklerden biri, evli hükümlülerin cezaevi dışındaki bir ortamda eşleriyle 3 saatten 24 saate kadar birlikte kalmalarına imkan tanıması.
Kapalı cezaevine girdikten sonra hamile kalanların da infazı ertelenecek. 
 


KOZAN'DA DAVUL ZURNALI TAHLİYE
 
4'ÜNCÜ yargı paketi kapsamında Adana'nın Kozan İlçesi'nde bulunan M Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'ndeki 65 hükümlünün tahliyesine başlandı. Cezaevi dışında heyecanla yakınları hükümlü yakınları davul ve zurna eşliğinde çifte telli oynadı.
 
6411 sayılı yasa'nın, hükümlülerin denetimli serbestliği için aranan 'Açık ceza infaz kurumunda cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçirme' şartını askıya alan düzenleme kapsamında Kozan M Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'ndeki 65 hükümlü de tahliye talebinde bulundu. Dosyaları incelemeye alınan hükümlülerden durumu yeni düzenlemeye uyanlar, akşam saatlerinden itibaren tahliye edilmeye başlandı. Cezaevi kapısında yakınlarının tahliyesini bekleyen aileler, davul zurna eşliğinde çifte telli oynadı. Tahliye olarak cezaevi kapısından çıkan hükümlü yakınlarını oynayarak karşılayan vatandaşlar, hükümete düzenleme için teşekkür ederek sevinçli olduklarını belirttiler.
 
Denetimli serbestlik kapsamında salıverilen hükümlüler ise "Allah bir daha cezaevine düşürmesin. Devletimiz sağ olsun. Darısı içerde kalan arkadaşlarımızın başına. Çok mutluyuz. Hürriyet çok güzel bir şey" dediler.
 
HÜKÜMLÜ YAKINLARI ATEŞ YAKARAK ISINDI 
 
Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevi'nden 6411 sayılı yasa kapsamında tahliye olacak hükümlülerin yakınları akşam saatlerinden itibaren cezaevi önünde beklemeye başladı. Yasa kapsamında işlemleri tamamlanan hükümlüler eşyaları ile birlikte cezaevinden ayrılarak yakınları ile hasret giderdi. Bazı vatandaşlar, hükümlü yakınlarını beklerken soğuk havadan korunmak için teneke içerisinde ateş yaktı. Yasa kapsamında tahliye olanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e teşekkür ederek, tahliye oldukları için çok mutlu olduklarını söylediler. 
 
ADIYAMAN’DA 300 HÜKÜMLÜ TAHLİYE EDİLDİ
 
 Abdullah Gül'ün Denetimli Serbestlik Yasası'nı onaylamasının ardından Adıyaman Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan akşam saatlerinde tahliyeler başladı. Adıyaman'da yasanın yürürlüğü girmesiyle 300 hükümlünün tahliye edildiği belirtildi. 
 
Denetimli Serbestlik Yasası'nı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylamasının ardından cezaevlerinde hakaret, yaralama, tehdit gibi suçluların aralarında bulunduğu 18 ayın altında cezaları kalan hükümlülerin tahliyelerine başlandı. Adıyaman Açık Cezaevi'nde bulunan 300 hükümlü yasa kapsamında tahliye edildi. İşlemleri tamamlanan hükümlülerin tahliye işlemleri akşam saatlerinde başlarken, cezaevi önünde yakınları tarafından karşılanan hükümlüler, büyük mutluluk yaşadıklarını dile getirdiler.