1 milyar kadın ayakta!

1 milyar kadın ayakta!

Kadınlar "kadına şiddeti" dans ederek protesto etti.

Kadına yönelik şiddete dikkat çekmeye çalışan V-Day hareketinin dünya çapında yürüttüğü "One Billion Rising Bir milyar ayaklanıyor" kampanyası kapmasında Kadıköy'de kadınlar da dans ederek harekete destek verdi. 

Yaklaşık 500 kadın üzerinde 'Susma dans et, kadına karşı şiddete hayır' yazılı tişörtleri giyerek Kadıköy İskele Meydanı'nda topladı. Sanatçı Yonca Evcimik'in şarkılar söylediği etkinlikte kadınlar hep birlikte dans ederek "Kadına şiddete hayır" dedi. Saat 13.00'da başlayan etkinlik saat 13.20'de sona erdi. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de dans ederek kadınlara destek verdi.


ŞİDDETE DANSLI PROTESTO

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı üyeleri, “One Billion Rising” (Bir Milyar Ayaklanıyor) etkinlikleri kapsamında Samatya’da dans etti. Ermeni kadın yurttaşlarımıza ve kadına yönelik şiddet dansla protesto edildi.

Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi önünde toplanan CHP İstanbul İl Başkanlığı üyeleri, üzerinde “Susma şikayet et”, “Kadına şiddete hayır” , “Kadın cinayetlerine son” , “Olmaz de. Dur de” ve “Kadına şiddete hayır. Dans et” cümlelerinin yazılı olduğu pankartı açtı.

Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın da aralarında olduğu yaklaşık 30 kişi, Fasa Fiso Dans Grubu ile birlikte dans etmeye başladı. Topluluk sirtaki, harmandalı ve damat kasabı oynadı. Dansın ardından kısa bir açıklama yapan Oğuz Kaan Salıcı, “Burada olmamızın esprisi 14 Şubat Dünya Sevgililer Günü’nde tüm dünyada 1 milyar insanın dans etmesi. Bu dansı desteklemek için buradayız. Dansla kadına yönelik şiddeti protesto ediyoruz. Bir de geçtiğimiz iki ay içinde Samatya’da 3 tane yaşlı Ermeni yurttaşımıza karşı saldırılar düzenlendi” diye konuştu.

Bu saldırılarda bir Ermeni yurttaşın hayatını kaybettiğini anlatan Oğuz Kaan Salıcı, “Etnik kimliğe dayalı saldırıların da son bulmasını istiyoruz. Umuyoruz bir daha böyle kötü olaylar yaşanmaz” dedi.

Topluluk daha sonra olaysız dağıldı.

KADIN MİLLETVEKİLLERİNDEN 'BİR MİLYAR AYAKLANIYOR' ETKİNLİĞİNE DESTEK

KADINA karşı şiddete dikkati çekmeyi hedefleyen "One Billion Rising" (Bir Milyar Ayaklanıyor) etkinliğine parlamento muhabirleri ile kadın ve erkek milletvekilleri de dans ederek destek verdi. 

160 ülkede başlatılan, "One Billion Rising" (Bir Milyar Ayaklanıyor) etkinliğine parlamento muhabirleri ile bazı milletvekilleri de katıldı.

Parlamento Muhabirleri Derneği'nin organizasyonuyla TBMM Basın Koridoru'nda gazeteci ve milletvekilleri müzik eşliğinde bir süre dans etti ve halay çekti. Etkinliğe AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, AK Parti Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı ile CHP milletvekilleri Veli Ağbaba ve Özgür Özel katıldı. ANKARA, (DHA) 

ESKİŞEHİR'DE 500 KADIN ŞİDDETE KARŞI DANS ETTİ

KADINA yönelik şiddete karşı Eskişehir'de de kadınlar sokakta dans etti. 500'ü aşkın kadının topluca yaptıkları dans gösterileri ilgi gördü.

Dünya üzerinde 1 milyar kişinin katılımı hedefiyle düzenlenen etkinlik için Eskişehirli kadınlar İstiklal Mahallesi Porsuk Bulvarı'nda bir araya geldi. Kadınlar, çalınan müzik eşliğinde dans etti. Her yaş grubundan kadınların toplu dans gösterisi ilgi çekti. Bazı ortopedik engelli kadınlar da tekerlekli sandalyeleriyle dans edenlere eşlik etti.

Etkinliğe öncülük eden Kent Konseyi Kadın Meclisi yetkilileri, Eskişehir'de dans gösterisine kadınların yoğun ilgi göstermesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.ESKİŞEHİR, (DHA)

SAMSUNLU KADINLARDAN ŞİDDETE DANSLI PROTESTO

SAMSUN'da yaklaşık 150 kadın, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak kadına yönelik şiddeti dans ederek protesto etti.

Dünya üzerinde 1 milyar kişi, kadına yönelik şiddete karşı ayaklandı. Türkiye'nin birçok kentinde yapılan gösteriler Samsun’da da gerçekleşti. Samsun'un Cumhuriyet Meydanı’nda hem belediye bandosu hem de davul zurna eşliğinde dans ederek kadına yönelik şiddet protesto edildi. Kadınların danslı ve halaylı protestosu, renkli görüntülere sahne oldu.İlker AKTAŞ/SAMSUN, (DHA)

FETHİYE'DE ERKEKLER DE KADINLAR İÇİN DANS ETTİ

MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde dünya çapında kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için başlatılan 'One Billion Rising' kampanyasına destek veren yerli ve yabancı kadınlar kol kola girip dans etti. Fethiyeli kadınlara, erkekler de destek verdi.

Dünya genelinde 160 ülkede kadına şiddeti protesto etmek için aynı anda düzenlenen 'One Billion Rising' kampanyasına Fethiyeli kadınlar da destek verdi. İlçede, aralarında yerleşik yaşayan yabancıların da bulunduğu yaklaşık 200 kadın, Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi önünde toplandı. İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir ve Antalya'da eş zamanlı düzenlenen eylemin Fethiye ayağına katılan kadınlar, 'One Billion Rising' şarkısı eşliğinde dans etti. Beyaz tişörtler giyen kadınlar, şarkıya hep birlikte eşlik ederek kadına şiddeti protesto etti. Kadınların eylemine erkekler de dans ederek destek verdi.

Fethiye Kadın Meclisi Başkanı Kader Deniz Şarlak, dünyada 1 milyar kadının haklarının ihlal edildiğini, kadın haklarının ihlal edilmesini canilik olarak nitelendirdi. Bu hareketin yıllardır kadına yönelik süren şiddeti sonlandırmak için yapıldığını vurgulayan Başkan Şarlak, tüm dünyada benzer etkinliklerin yapıldığını söyledi.

Etkinliğe katılarak dakikalarca dans eden İngiliz Kate Topçu, kadına şiddeti protesto için dans etmekten çok mutlu olduğunu anlattı. Etkinliğe düzenleyen Fethiye Belediyesi Kadın Meclisi'ne teşekkür eden Topçu, "1 milyar kadın bugün kadına şiddeti protesto için dans ediyor. Onlardan biri olmak beni çok mutlu etti" diye konuştu.

Etkinliğe destek veren Eda Kader Özbaltacı ise "Günün en anlamlı görüntüsü Fethiye'de yaşayan İngiliz kadınların bugün buraya gelip etkinliğe destek vermesi, Türk kadınları ile birlikte dans etmesiydi" dedi.Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), (DHA)

DENİZLİLİ KADINLARIN DANSLI PROTESTOSU

DÜNYA genelinde kadına yönelik şiddete dur demek için 14 Şubat Sevgililer Günü’nde yapılan, '1 milyar kadın dans ediyor' protestosuna Denizlili kadınlar da katıldı.

Denizli Belediyesi önünde yaklaşık 500 kadın, yöreye ait 'Cemilem' türküsüyle dans etmeye başladı. Denizli’deki kadın derneklerinin organize ettiği ve belediyenin desteklediği danslı protestoda bandonun çaldığı hareketli türkü ve şarkılarla coşan kadınlar, taşıdıkları pankartlarla da şiddeti kınadı.

Kadınlar dans ederken, alana Atatürk fotoğrafıyla gelen emekli öğretmen 63 yaşındaki Alaaddin Ulukuş "Tek başıma eylem yapmaya geldim. En büyük sevgili Atatürk’tür. Cumhuriyetin, Atatürk’ün kıymetini bilelim. Bursa Nutku’nu okuyalım, okutalım. Sevgilimize, sevgimize sahip çıkalım" dedi.Ferah IŞIK/DENİZLİ, (DHA)

MANİSA'DA KADINLARDAN ŞİDDETE DANSLI PROTESTO

MANİSALI kadınlar, hemcinslerine yönelik şiddete 'Dur' demek için, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde, Manolya Meydanı’nda dans etti.

Tüm dünyada yapılan “1 milyar kadın dans ediyor" protestosu kapsamında Manisa Belediyesi Kadın Meclisi önderliğinde, sivil kadın örgütlerinin organizasyonu ile Manolya Meydanı’nda bir araya gelen kadınlara erkekler de eşlik etti. MHP’li Manisa Belediyesi Başkan Yardımcısı Nursel Ustamehmetoğlu’nun da katıldığı danslı protesto öncesi kırmızı karanfil dağıtıldı. Hareketli müzikler işliğinde dans eden kadınlar, kendilerine yönelik şiddeti kınadı.Mehmed Hakkı ÖZBAYIR- İlker KILIÇASLAN/ MANİSA, (DHA)

KADINLAR, KADINA ŞİDDETİ PROTESTO İÇİN HALAY ÇEKTİ

ZONGULDAK'da, 'Bir Milyar Ayaklanıyor' etkinliği kapsamında Valilik önünde toplanan kadınlar, kadına şiddeti protesto etmek için dans edip halay çekti.

Zonguldak Emekçi Kadınlar Dayanışma Derneği olarak bir araya gelen çeşitli sendika, dernek ve partilerin temsilcileri ile üyeleri, müzik eşliğinde halay çekti. Yaklaşık 50 kadın, 'Kadına şiddete hayır' sloganı attı. Yaklaşık yarım saat halay çekerek dünya genelinde düzenlenen, 'Bir Milyar Ayaklanıyor' etkinliğine destek veren kadınlara çevredekiler de destek oldu. Etkinlik, Zonguldak Emekçi Kadınlar Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Yayla'nın konuşmasıyla sona erdi.Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, (DHA)

MUĞLA'DA KADINA ŞİDDETE KARŞI DANS

TÜM dünyada kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete, tecavüzlere, enseste, sünnete ve seks köleliğine dikkat çekmeye çalışan V-Day hareketinin dünya çapında yürüttüğü 'One Billion Rising/Bir Milyar Ayaklanıyor' kampanyasına Muğlalı kadınlar dans ederek destek verdi.

Sınırsızlık Meydanı’nda 14 Şubat Sevgililer Günü’nde düzenlenen 'Kadına Şiddete Hayır' dans etkinliği 45 dakika sürdü. Yağmur altında yapılan etkinliğe Belediye Başkanı Osman Gürün de destek verdi. Gürün, "Bana göre 21'inci yüzyıl kadın yüzyılı olacak. Kadınlarımızın hayatın her alanında, dünyanın her türlü aktivitesinde yer alması lazım. Eğer bunu yapabilirsek, kavgayı savaşı ortadan kaldırabiliriz. Evlatlarımıza düzgün yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz. Kadınlarımızı bu etkinliği düzenledikleri için kutluyorum. Muğla şiddetin minimize olduğu bir kent" dedi.

Karia Kadın Derneği adına açıklama yapan Dilek Bulut ise bu etkinliğin Türkiye’de 14 ilde düzenlendiğini belirtti. Bulut, "Bunlardan birisi de Muğla. Karia Kadın Derneği olarak bu etkinliği düzenledik. Toplumun her kesiminden kadınlar bu etkinliğimize destek verdi" diye konuştu.Cavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)

KADINLAR OYNADI, ERKEKLER SEYRETTİ

KADINA yönelik şiddete karşı dünya genelinde organize edilen '1 Milyar Ayaklanıyor' etkinliğine destek veren Adanalı kadınlar, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde meydanlarda dans etti. Dayak, hakaret, cinsel taciz ve tecavüz olaylarını dans ederek protesto eden kadınları izleyen erkekler, zaman zaman alkışlayıp bol bol fotoğraflarını çekti. 

Atatürk Parkı ve Uğur Mumcu Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, 'Tecavüze, şiddete, enseste ve ölüme yeter!' sloganları attı. Çeşitli sivil toplum örgütlerine üye yaklaşık 700 kadının katıldığı etkinlikte söz alan Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Zeynep Serap Baltacı, dünyada her üç kadından birinin şiddete uğradığını söyledi. Baltacı, "Kadınlar dövülüyor, tacize, tecavüze uğruyor. Ama dünyada birçok insan bu duruma sessiz ve duyarsız kalıyor. Özellikle Türkiye'de kadınlara yönelik şiddete karşı çıkmayı destekliyoruz. Şiddete hayır demek ve kadın erkek ayrımına karşı çıkmak için dans ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından kadınlar, hemcinsleriyle kol kola müzik eşliğinde dans edip eğlendi. Etkinliğin yapıldığı meydandan geçen erkekler ise karşı cinslerinin dansını merakla izledi. Bazı erkekler, kameralı cep telefonlarıyla kadınların dansını çekti. Bazıları ise alkışlarla tempo tuttu. 

Yaklaşık 2 saat süren etkinlikte kadınlar, en hareketli şarkılarla gönüllerince eğlendi.Çilem ANITKAN- Akif ÖZDEMİR/ADANA, (DHA)


KADINA ŞİDDETE KARŞI İKİ MEYDANDA DANSLI PROTESTO VARDI

KADINA Yönelik Şiddeti protesto amacıyla başlatılan ve dünya çapında 1 milyar kadına ulaşmayı hedefleyen 'One Billion Rising-1 Milyar Yükselen' isimli kampanya için binlerce İzmirli, Konak Saat Kulesi önünde bir araya geldi. Kadınlar 14 Şubat Sevgililer Günü'nde kadına şiddeti dans ederek protesto etti.

İzmirli kadınların ilk buluşma noktası Konak Meydanı oldu. 160 ülkede 1 milyar kadınla birlikte, aynı anda 'Kadına yönelik şiddete dur' demek için meydana çıkan yaklaşık 1500 kadın yaşamlarının bir döneminde kendilerine yöneltilen fiziksel veya psikolojik şiddeti dans ederek protesto etti. Saat 12.00’de ön prova yapan kadınlar oluşturulan platformun üzerindeki eğitmenlere ayak uydurmaya çalıştı. Saat 13.00’de de 1500 kadın aynı anda dans ederken renkli görüntüler oluştu. Meydandan geçenler de kadınlara alkışlarıyla destek verdi. Çok sayıda erkek de dans eden kadınların arasına karışıp, kadına şiddete karşı çıktı. İzmir Tanıtma Derneği Başkanı Hakan Doğanay, katılan tüm kadınlara teşekkür etti, başarıları nedeniyle kutladı.

Cumhuriyet Meydanı’nda da saat 14.30’da aynı amaçla etkinliği LİYAKAT Derneği düzenledi. Kadına şiddetin kınandığı pankartların açıldığı etkinlikte her yaştan kadın yerini aldı. Daha önce kurslarla hazırlanan kadınlar 10 ayrı folklör oyununu sergiledi. Konak Belediye Başkanı CHP’li Hakan Tartan da kadınları destek verip, onlarla halay çekti.
Eray ARPAŞİN/İZMİR, (DHA)

EĞLENCE DEĞİL EYLEM

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi Belediye Meydanı'nda toplanan kadınlar müzikler eşliğinde dans etti, sloganlar attı, kadına yönelik şiddeti kınadı. 'Eğlence değil eylemdeyiz' sloganıyla düzenlenen eyleme ilçedeki İngiliz, Hollandalı, Alman ve Belçikalılar da destek verdi.

Bodrum Belediye Meydanı'nda bugün Bodrum Kadın Dayanışma Platformu tarafından düzenlenen 'Eğlence değil eylemdeyiz' etkinliğine yaklaşık 500 kadın katıldı. Bodrum'da oturan ve aralarında İngiliz, Belçikalı, Hollandalı ve Alman kadınların da yer aldığı grup dans eğitmenleri Bilge Kural ve Tebessüm Erol'un öncülüğünde dans etti. Düdük çalarak ve alkışlarla kadına yönelik şiddeti kınadı.Yaşar ANTER/BODRUM(Muğla), (DHA)

DANS EDEREK ŞİDDETİ PROTESTO ETTİLER

AYDIN Kent Konseyi Kadın Meclisi, kadına yönelik şiddeti dans ederek protesto etti. Protestoya Aydın Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu da katılarak destek verdi. Çerçioğlu, "Gerçek erkek, kadına şiddet uygulamaz" dedi. 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği Ofisi tarafından organize edilen `1 Milyar Kadın Dans Ediyor' etkinliğine kadınlar da destek verdi. Kültür Sanat Sokağı'nda, siyahlar giyinerek, 'Zincirlerini Kır' şarkısı eşliğinde dans eden yaklaşık 50 kadını Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu alkışlayarak destekledi. Başkan Çerçioğlu, "Dünya kadınları bugün kendilerine karşı yapılan şiddeti protesto etmek için eş zamanlı olarak dans ediyor. Dünyada her üç kadından biri hayatında bir kere şiddet görüyor ya da tecavüze uğruyor. Kadınlar çok güzel bir yolla seslerini duyurmaya çalıştı. Gerçek erkek, kadına şiddet uygulamaz" diye konuştu.

Yağmur altında dans eden yaklaşık 50 kadın daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.
Cem ULUCAN/ AYDIN, (DHA)

TRABZON'DA KADINA ŞİDDETE KARŞI DANS

TÜM dünyada kadına yönelik şiddeti protesto etmek için düzenlenen etkinlik çerçevesinde, Trabzon'da Atatürk Alanı'nda toplanan kadınlar dans ederek eyleme destek verdi.

V-Day hareketinin dünya çapında yürüttüğü, 'One Billion Rising / Bir Milyar Ayaklanıyor' kampanyası kapsamında öğle saatlerinde Atatürk Alanı Meydan Parkı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan kadınlar dans etti. Dünyada 160 ülke kadınları ile aynı gün ve aynı saatte yapılan etkinlik çerçevesinde Trabzonlu kadınlar taşıdıkları pankartlarla, kadına ve kız çocuklarına şiddete 'hayır' dedi.

Önce müzik eşliğinde dans eden 20 kadın 'Sessiz Çığlık' adlı gösteri sundu, ardından da alanda toplanan vatandaşlar yöresel müzik eşliğinde horon oynayarak etkinliğe destek verdi.Osman ŞİŞKO/TRABZON, (DHA)

MERSİN'DE KADINLAR ŞİDDETE KARŞI DANS ETTİ 

MERSİN'de Day hareketinin öncüsü Amerikalı kadın aktivist Eve Ensler'in başlattığı ‘One Billion Rising’ (1 Milyar Yükselen) adlı hareket kapsamında kadın grupları 14 Şubat Sevgililer Günü'nü şiddete karşı dans ederek kutladı. 'Kadın şiddete karşı' sloganıyla organize edilen dans eylemi karnaval havasında geçti. Erkeklerin de kadınlarla birlikte dans etmesi ilginç görüntüler oluşturdu. İlk etkinlik öğle saatlerinde Atatürk Caddesi üzerindeki Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleşti. 'Sen de 1 Ol Mersin Bileşini' üyesi yaklaşık 200 kadın, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile Mersin Bisikletli Gezginler Grubu'da destek verdi. Dans gösterileri öncesi üyeler adına açıklamalarda bulunan Nursevim Aksoy, dünyada her 3 kadından birinin şiddet gördüğünü belirterek kadına şiddete dikkat çekmek için dans etkinliğini düzenlediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından dans gruplarının eşliğinde Mersin'deki bütün kadınlar hep birlikte dans ederek, 'kadına şiddete karşı' çıktılar. Karnaval havasında geçen eylemde, erkeklerde kadınlarla birlikte dans etmesi ilginç görüntüler oluşturdu. Minik bir kızın etkinlikte yaptığı gösteri ise katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Ayrıca aynı cadde üzerinde Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin folklor ekibi de gösteri yaparak Mersinlilere unutulmaz dakikalar yaşattı. Başkan Macit Özcan ise etkinlik boyunca kadınlara çiçek dağıttı.

İkinci etkinlik ise Kültür Parkı içindeki Barış Meydanı'nda yapıldı. Şiddet ve tecavüz nedeni ile öldürülen kadınlar sembolik olarak canlandırıldı. Yaklaşık 100 kadın daha sonra hep birlikte dans etmeye başladı. Mersin Barosu, Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD), Tarsus Şelale Soroptimis Kulübü başta olmak üzere birçok kadın örgütünün de destek verdiği etkinlik kapsamında, DS Dans Akademisi’nin desteğiyle onlarca kadın, “Sen de 1 Ol” kampanyasının ortak koreografisi çerçevesinde dans etti.
Mustafa ERCAN-Serkan AVCI / MERSİN, (DHA)

FABRİKANIN KADIN İŞÇİLERİ 5 DAKİKA İŞİ BIRAKIP DANS ETTİ 

KADINA şiddeti protesto etmek amacıyla tüm dünyada ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinde bugün danslı gösteri gerçekleştirilirken, Kocaeli'nin Çayırova İlçesi'nde kurulu Sarkuysan Fabrikası'nda da işverenin izniyle kadın çalışanlar saat 13.00'de bir süreliğine işi bırakarak dans etti. 

Kadına şiddeti prtesto amacıyla 1 milyar insanın aynı kareografide ve zamanda dans ettiği 'One Billion Rising' (bir milyar ayaklanıyor) etkinliğine, Kocaeli’nin Çayırova İlçesi'nde kurulu bulunan Sarkuysan'da, işverenin izniyle kadın çalışanlar da katıldı. Kadın vişçiler saat 13.00’te işlerini bırakarak 5 dakika süre ile dans etti. Dansa fabrikanın Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çaycı ve Yönetim Kurulu üyeleri de tam kadro katılarak destek verdi. 

Dans bitiminde kadın çalışanlar yeniden işlerinin başına döndü.
Erol POLAT / İZMİT(Kocaeli), (DHA)

ADIYAMANLI KADINLARDAN HALAYLI ŞİDDET PROTESTOSU

KADINA yönelik şiddeti protesto etmek için tüm dünyada düzenlenen etkinlik çerçevesinde, Adıyaman'da Demokrasi Parkı’nda toplanan çeşitli kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, davul-zurna eşliğinde halay çekti.

'Diren-Danset-Ayaklan' sloganıyla başlatılan kampanyaya Adıyamanlı kadınlar halay çekerek destek verdi. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarını içerisinde barındıran Adıyaman Kadın Platformu üyeleri, öğlen saatlerinde Demokrasi Parkı’nda toplanarak halay ve zılgıtlarıyla kadına yönelik şiddeti protesto etti. 

Kadınlar adına açıklama yapan Adıyaman Kadın Platformu Sözcüsü Zeynep Saya, "14 Şubat Sevgililer Günü'nde 'Kadına Yönelik Şiddete Hayır' diyen 180 ülkeden 'Bir Milyar Kadın Ayaklanıyor' tacize, tecavüze, sünnete, şiddete, recme, enseste ve ölüme artık yeter diyoruz. Dünya kadınları ile aynı anda dans ederek, halaylar çekerek tepkimizi ortaya koyuyoruz. Acıyı da ağıtı da geleceğe taşımak günahından kurtulmak istiyoruz. Bu toprakların soylu barış dilini biz kadınlar çok iyi biliyoruz. Bedeli hep birlikte ödenmişse eldeki her şeyin, yönetimi de ortak olmalı diyoruz. Biz analar çözümün ve barışın yanındayız" dedi.
Sercan SAKAR/ADIYAMAN, (DHA)

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA ŞİDDETE KARŞI DANS

14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle, kadına yönelik şiddet ve cinsel istismarı protesto etmek için dünya çapında aynı anda düzenlenen “One Billion Rising" etkinliklerinden biri de Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Sergi Alanı’nda düzenlendi.

Atatürk Havalimanı’nda çalışan tüm kurum ve kuruluşlarda görevli, aralarında Hostes, Hava Trafik Kontrolörü, Yer Hizmeti çalışanlarının da olduğu yaklaşık 100 kişilik topluluğun yarım saat süren “ Zincirleri Kır“ adlı şarkıyla yaptıkları dans gösterisi büyük bir ilgiyle izlendi. Günlerce süren provalardan sonra sergilenen dans gösterisi yolcular ve personel tarafından alkışlandı.

“BUGÜN SEVGİLİLER GÜNÜ ÖLDÜREN SEVGİLİ İSTEMİYORUZ"

Kadına yönelik şiddet, tecavüz tüm sıkıntılara, baskılara son demek için şarkıdaki gibi zincirlerimizi kırmak için dans ettiklerini söyleyen 100 kadından biri olan Hava Trafik Kontrolörü Özlem Keleş, “Bugün bütün dünyada yapılan bu anlamlı protestoya, biz havaalanı kadınları çalışan kadınlar olarak ufak bir katkıda bulunmak istedik. Ve arkadaşlarımızla, güzel provalarla bu anlamlı güne katkı yapacağız dedik. Bugün buradaydık. Birlikte bir arada olmak çok güzeldi. Kadına yönelik şiddet, tecavüz vesaire tüm sıkıntılara, baskılara son demek için aynı şarkıdaki gibi zincirlerimizi kırmak için havaalanı çalışanları olarak burada dans ettik. Bugün sevgililer günü öldüren sevgi istemiyoruz. Bütün dünyanın mesajı buydu. Bizim de insanlara buradan mesajımız bu. Havaalanında olan bütün sendikalar destek verdi. Dernekler destek verdi. Çalışanlar çok büyük destek verdiler. Bugün burada havaalanı çalışanı olarak 100 kadın dans ettiler. Ve birlikte olmak birlikte varız demek çok güzeldi" dedi.

Başka bir havalimanı çalışanı Nevin Evren ise, “Biz bütün kadınlar olarak mesajın gittiğine inanıyoruz. Bugün burada bu ülkenin farklı renkleri olarak hepimiz bir araya geldik. Buradan aslında bütün dünyaya, bütün ülkeye göstermek istiyoruz. Çünkü görüyorsunuz bu ülkenin farklı renkleriyiz. Kadınlar olarak biz bunu gerçekleştirdik. İnanıyorum ki Türkiye’deki bütün sorunları biz kadınlar halledeceğiz. Buradan dünyaya barış mesajı veriyorum. Onu ancak biz yapacağız, bize güvensinler" diye konuştu.

Murat ÇAKIR -Hüseyin ASLIYÜCE / İSTANBUL(DHA)