1 KASIM'DAN SONRA NE OLACAK

1 KASIM'DAN SONRA NE OLACAK

Bir anket şirketi daha 1 Kasım araştırması yayınladı. Yayınlanan anketin önemi ise /haziran sonuçlarına en yakın tahmin yapan şirkete ait olması

7 Haziran Seçimleri’nin sonuçlarını en doğruya yakın bile araştırma şirketi olan Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (AKAM) 24 il 60 ilçede bin 214 seçmenle yapılan, 22 Eylül tarihli anketin sonuçlarını açıkladı.

AKP ERİYOR

Açıklamanın sonuçlarına göre Erdoğan ile birlikte hareket ederek 7 haziran sonuçlarını baskı ve kanlı operasyonlar ile bastırarak değiştirmeye çalışan AKP'nin seçim hükumetinin yaklaşık 3 aydır izlediği politika beklediği halk desteğini tersine çevirmiş durumda. Sosyal medya ve bazı medya kuruluşlarında haber olan " 1 Kasım seçimlerinde hile yapılacak" söylentileri gerçekleşmezse, AKP oyları 7 Haziran'a göre dahada düştü"

Araştırmaya göre; halkın yüzde 47.4’ü AKP’nin 1 Kasım’da tek başına iktidara gelemeyeceğini söylerken gelebileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 35.2’de kaldı.

OYLARINI EN ÇOK ARTIRAN CHP

Araştırmayla AKP’nin 1 Kasım Seçimleri’ndeki oy oranı yüzde 38.88, CHP’ninki yüzde 27.74, MHP’ninki yüzde 14.46, HDP’ninki ise 14.58 olarak belirlendi. Bu sonuçlarla AKP’nin oyları 7 Haziran’a göre 1.99 puan gerilerken CHP’nin oyları 2.79 arttı. MHP’nin oyları sürpriz bir biçimde 1.83 puan azalırken AKP’nin baraj altına itmeye çalıştığı HDP’nin oyları 1.46 puan yükseldi. Böylece HDP, MHP’yi geçerek üçüncü parti haline geldi.

“KUTUPLAŞMA O KADAR KESKİN Kİ...”

anket_avrasya_22.9.15.jpg

Ankette ortaya çıkan sonuçlarla AKP’nin çıkarabileceği milletvekili sayısı 243 inerken CHP’nin sayısı 149’a yükseldi. MHP’nin milletvekili sayısı 72’ye inerken HDP’ninki 86’ya yükseldi.

AKAM, araştırma sonuçlarına ilişkin şu saptamaları yaptı:

“Milletvekili aday listelerinin herhangi bir partiye olumlu olumsuz herhangi bir etkisi gözlenmiyor. Kutuplaşma o kadar keskin bir noktadaki insanlar oylarını adaylara göre değil, ideoloji ve karşıtlıklarına, siyasi gelişmelere göre belirliyor.

“HDP ÇOK DAHA YÜKSEK OYA ULAŞABİLİR”

“Ak Parti tek başına iktidar olacaktır, diyenlerin oranında bir önceki aya göre yaklaşık 3 puanlık bir azalma var. Bu oranın düşüşte olması AKP seçmenlerinin dahi ümitsiz olduğunu gösterir. Hatta bu ümitsizlik artar ise AKP seçmeninin, seçime katılma oranı düşebilir ve bu AKP için yıkım olur.

“HDP’ye yapılan saldırılar, Kürt seçmenin HDP’ye iyice bağlanmasına sebep oluyor. Özellikle batı metropollerinde yaşayan ve daha önce HDP’ye oy vermemiş Kürt seçmenlerin de HDP’ye geçişi sağlanabilirse çok daha yüksek bir oy oranına ulaşabilir.”

VATANDAŞ MUHALEFETİN HÜKÜMET KURMASINI ENGELLEDİĞİ İÇİN MHP'Yİ CEZALANDIRACAK

AKAM tarafından yapılan değerlendirmede, seçimlerin anketteki gibi sonuçlanması halinde neler olabileceğinin yanıtları da şöyle verildi:

"1. Seçimlerde 4. parti konumuna gelen MHP’de genel başkan değişikliği yaşanabilir. Bahçeli açısından bunun alternatifi ise iktidarda olmanın gücüyle koltuğunu korumak ve AKP-MHP hükümetini bir an önce kurmak olabilir.

2. MHP’de lider değişikliği olursa yeni lider CHP+MHP+HDP hükümetini kabul etmese bile hiç olmazsa HDP destekli CHP+MHP azınlık hükümetine evet diyebilir.

3. AKP’de lider değişikliği olursa bu durumda daha ılımlı görünen Abdullah Gül veya onun desteklediği bir kişi genel başkan olur, ya AKP+CHP hükümeti kurulur ya da yeni bir seçim hükümetiyle Mart ayında yeni seçime gidilir.

4. Cumhurbaşkanı etkisiyle AKP yine koalisyon konusunda isteksiz davranır ise AKP içinden yeni bir grup ve parti çıkar, CHP+MHP+Yeni Parti bir koalisyon kurabilir. Yeni partinin lideri kim olur sorusunun cevabını sizlere bırakıyoruz. 

5. Ahmet Davutoğlu cumhurbaşkanının etkisinden kurtulmak ister ve ona rağmen bir AKP+CHP koalisyonu kurulur.

6. Hiçbir şey değişmez ve Mart ayında yeniden seçime gideriz.”

Kaynak:Haber Kaynağı